Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Виле Итала, ОЛАФ: 6 млн. евро не са похарчени целево и трябва да бъдат върнати

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
23:00, 02.02.2021
Чете се за: 06:35 мин.
У нас
Слушай новината

Нарушенията в обществена поръчка за високопроходими автомобили за полицията, открити от ОЛАФ, се разследват от прокуратурата. За "По света и у нас" генералният директор на Агенцията Виле Итала съобщи, че разследването е установило, че вместо високопроходими коли за всякакви терени, МВР е закупило автомобили тип SUV, които не могат да се използват за охрана на граници в насечен терен. Така е нарушено споразумението с Еврокомисията за финансиране с близо 6 милиона евро.

От държавното обвинение съобщиха, че докладът е изпратен на Специализираната прокуратура в началото на януари и той вече е част от съществуващо досъдебно производство за "търговия с влияние", без да уточняват срещу кого. Разследват се данни за евентуална злоупотреба с власт и корупция при обявяването и провеждането на обществената поръчка.

Шефът на ОЛАФ ексклузивно пред БНТ

Като класическа измама определи казуса с полицейските автомобили генералния директор на ОЛАФ Виле Итала пред кореспондента на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

"Манипулирането на обществени поръчки са класически случаи на измама, каквито често виждаме в ОЛАФ. Още по-тревожно е, че такава обществено значима институция като полицията е била жертва на такъв тип действия", заяви той.

Обществената поръчка, която ОЛАФ разследва, е финансирана със средства от фонд "Вътрешна сигурност" на Европейския съюз по споразумение от края на 2016-а година. В приложение към официалния вестник на съюза е записано, че средствата, които българското МВР получава, е за закупуване на високопроходими автомобили. Те е трябвало да бъдат за охрана на границата и с тях, в офроуд условия, граничните патрули да могат бързо да достигат групи с нелегални мигранти.

На сайта на вътрешното министерство в началото на март 2017 г. е качено обявяването на обществена поръчка. От нея е видно, че е за доставка на полицейски автомобили с повишена проходимост. Поръчката е обявена на 2 март 2017 г. по ускорена процедура с мотив завишен миграционен натиск по границата. Така месец и половина по-късно офертите са събрани и класирани, а на 20 април 2017 г. е обявен резултатът.

Според ОЛАФ нарушението е това, че вместо за високопроходими автомобили поръчката е обявена така, че се доставят автомобили тип SUV. В доклада на агенцията е записано, че закупените коли са от по-стари запаси, вместо нови.

"Разследването на ОЛАФ, проведено в периода юли 2018 г. - декември 2020 г. доказа, че министерството е използвало евросредствата, за да закупи 219 SUV, повечето от които са произведени през 2013 г. и 2014 г. и няколко години са бил на склад. Не всички от тези автомобили могат да се използват за охрана на граници в насечен терен, без проходими пътища, каквито са изискванията. Всичко това означава, че парите - близо 6 млн. евро, не са похарчени целево и трябва да бъдат върнати. Настоятелно призовавам българската прокуратура да обърне внимание на нашите препоръки за започването разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна. Това е ясен сигнал от наша страна, че никой не е над закона и ОЛАФ, заедно със своите партньори в Европа, ще работи неуморно, за да защитава парите на европейските данъкоплатци", каза още Итала.

Докладът на ОЛАФ е изпратен за разследване в Специализираната прокуратура. Оттам съобщават, че той е приложен към образувано вече досъдебно производство за "търговия с влияние".

"Така е преценил наблюдаващият прокурор и защото има относима разпоредба в Наказателно процесуалния кодекс, който дава тази възможност при извършена преценка и анализ на доказателствените източници", заяви Валентина Маджарова, и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура.

Проверката на ОЛАФ за полицейските автомобили присъединена към дело за търговия с влияние

В доклада си ОЛАФ отбелязва, че по време на тяхното разследване са разгледали цялата документация и са провели събеседвания с всички ключови участници в процедурата. Според агенцията има данни за извършено престъпление от служители в МВР, които чрез злоупотреба с власт са ощетили финансовия интерес на ЕС.

"Знаете, че с последните промени в НПК докладите на ОЛАФ, както между впрочем и ревизионните доклади, да кажем, на един орган по приходите в лицето на НАП, вече има доказателствена тежест и могат да бъдат приобщени в материали в касателно досъдебно производство. Разбира се, те подлежат на анализ, проверка, оценка, наред с останалите доказателства", допълни Маджарова.

От прокуратурата съобщават, че по доклада на ОЛАФ предстои събирането на още доказателства и ще бъдат прецизирани вече повдигнатите обвинения по воденото от преди разследване за "търговия с влияние". Единственото такова досъдебно производство с двама обвиняеми, което се води в спецпрокуратурата, е това срещу секретаря на президента Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков заради СМС и чат кореспонденция между двамата, станали известни в края на миналата пролет. От прокуратурата не потвърдиха, но и не отрекоха, че именно по него са приложили и доклада на ОЛАФ.

"Нека не навлизаме повече в детайлите в подробности", беше отговорът на Маджарова.

За действията по разследването е информирана Европейската прокуратура. Това може да се окаже първото разследване, което ще се поеме от делегираните за България европейски прокурори. Тъй като те са компетентни да работят по случаи за злоупотреба с европейски средства.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Днес ще е слънчево, облачността се разкъсва
Днес ще е слънчево, облачността се разкъсва
Редица държави призоваха: Освободете незабавно Навални!
Редица държави призоваха: Освободете незабавно Навални!