НОВИНИ

Как русенец успя да си купи снаряд за 20 лева и вдигна на крак полицията

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 02.02.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Русенец си купи снаряд за 20 лева. Необезопасеният боеприпас вдигна на крак полицията в града. Центърът на Русе остана отцепен за часове, а хората, които живеят в района, бяха евакуирани.

Пет часа центърът на Русе наподобяваше сцена от екшън филм. Полиция и служители на отряда за бързо реагиране бяха отцепили пешеходната зона. А причината беше стар снаряд, купен за 20 лева от собственика на антикварен магазин.

Пред екипа ни мъжът разказа, че е решил да го задържи като сувенир. Но след като го показал на свои приятели, те се усъмнили, че може да е опасен и мъжът подал сигнал в полицията.

По-късно през деня пристигнаха сапьори от Велико Търново и отнесоха снаряда за обезвреждане на безопасно място.

Собственикът на снаряда беше пестелив на думи как се сдобил с него. Донесъл му го човек до магазина.

Показал го на свои познати, които казали,че снарядът е със заряд и е опасен. Посъветвали го да потърси полицията за съдействие.

Органите на реда предупредили всички хора в района да напуснат домовете си.

Със сигурност снарядът е можел да избухне , твърди бившият военен Никола Николов.

"За мен това е снаряд за противотанково оръдие, с който всъщност е произведен изстрела, но самият снаряд не е достигнал до целта, преплъзнал се е и е останал без да се взриви взривателят. По невнимание, изпускане, нагряване този снаряд в затворено пространство ще направи големи проблеми, дори с летален край", смята Николов.

Сапьорите изнесоха боеприпаса и евакуираните съседи се прибраха в домовете си невредими. Въпреки това, са притеснени, защото не знаят какво може да се съхранява в антикварния магазин.

Припомниха си и трагедията във Ветово преди година, когато тротилова шашка се взриви в ръцете на 51-годишен мъж , който складирал в дома си огромно количество боеприпаси. Ако бяха избухнали, те щяха да заличат целия квартал.

Екип на БНТ-Русе

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи делото срещу кмета на Благоевград Румен Томов
Приключи делото срещу кмета на Благоевград Румен Томов
Пълни язовири, наводнения и населени места без ток в Кърджалийско
Пълни язовири, наводнения и населени места без ток в Кърджалийско