НОВИНИ

Ирландска банда подправя PCR тестове и ги продава на пътуващи

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:00, 02.02.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Измами с PCR тестове. Европол предупреди, че ирландска банда е замесена във фалшифициране на документите, с цел улесняване на пътуванията в Европа.

Ирландската престъпна група действа на територията на няколко европейски страни, като подправя на ръка резултатите от PCR тестовете, след което ги продава на пътуващите. Няколко държави в Европа, сред които Ирландия, Германия, Франция изискват от пристигащите документ, че са отрицателни за коронавирус, за да бъдат допуснати в страната. Измамниците са в състояние да доставят висококачествени фалшификати на тестовете, съобщават от Европол.

Фалшивите документи носят логото на истински лаборатории и изглеждат напълно достоверно. Измамниците действат от летища и продават необходимите документи от дистанция, като ги изпращат чрез приложения за размяна на съобщения на мобилните телефони. Цените им са между 150 и 300 евро за сертификат.

Няколко групи в Европа извършват подобна престъпна дейност, като се възползват от тежката обстановка с постоянно променящи се правила за пътувания. Членове на ирландската група досега са арестувани за пране на пари, трафик на хора и наркотици, измами.

От Европол предупреждават, че докато обстановката остава подобна на сегашната, и този род измами с продажба на фалшиви документи, свързани с COVID-19 ще продължават. Мъж, продаващ подправен сертификат, беше арестуван на британското летище Лутън по-рано този месец. Френската полиция разкри мрежа с подобна дейност на летище Шарл де Гол в Париж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пълни язовири, наводнения и населени места без ток в Кърджалийско
Пълни язовири, наводнения и населени места без ток в Кърджалийско
Искрен Веселинов: Твърде вероятно е ВМРО да се яви самостоятелно на изборите
Искрен Веселинов: Твърде вероятно е ВМРО да се яви самостоятелно на изборите