НОВИНИ

Президентът присъства на храмовия празник на църквата "Сретение Господне" в село Добърско

bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 02.02.2021
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев присъства на литургия по повод храмовия празник на църквата "Сретение Господне" в село Добърско, отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

Днес Българската православна църква отбелязва навършването на 40 дни от раждането на Исус Христос и почита Божията майка.

След църковния ритуал митрополит Серафим и държавният глава посетиха църквата "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", която е паметник на културата с национално значение. Твърди се, че е построена през 1614 г., но голяма мраморна плоча, вградена пред олтара ѝ, свидетелства, че това е станало през 1112 г.

В храма има над 460 изображения, почти напълно запазени през годините без реставрация. Сред тях са и сцените "Сретение Господне" и "Преображение Господне", с която е известен многовековният храм в село Добърско.

Според специалисти това е едно от първите места, в които създателите на славянската писменост светите братя Кирил и Методий са представени на стенописите като светци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Група в Китай е продавала физиологичен разтвор вместо ваксини срещу коронавирус
Група в Китай е продавала физиологичен разтвор вместо ваксини срещу коронавирус
Критиките към Урсула фон дер Лайен се засилват
Критиките към Урсула фон дер Лайен се засилват