НОВИНИ

Пълни язовири, наводнения и населени места без ток в Кърджалийско

bnt avatar logo
от БНТ
20:13, 02.02.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

В област Кърджали язовирите са на ръба на капацитета си след вчерашните дъждове, а реките са пълноводни. Пороите предизвикаха свлачища, наводниха сгради и оставиха няколко населени места без ток и вода.

Над 100 литра на квадратен метър дъжд се изсипаха за няколко часа в района на Кирково. Реките преляха, а стари свлачища се активираха наново. Като това в село Орлица, където една от къщите вече е напълно необитаема. Още преди години са поискани средства от държавата за укрепване, но и досега не са отпуснати.

"Има съгласувателна предварителна процедура от страна на областна администрация, но преценката е на междуведомствената комисия", обясни областният управител на Кърджали Никола Чанев.

Няколко населени места в област Кърджали останаха без ток и вода.

"Екипите на ЕВН работят по възстановяването на далекопровода, 20-киловолтовия, от който е захранването на половината община, която захранва тази помпена станция", заяви кметът на община Кирково Шинаси Сюлеюман.

Въпреки че водата започна да се отдръпва, все още реките са пълноводни.

"Наблюдават се общо взето всички т.нар. критични места, където опитът през годините е показал, че има опасност от преливане", каза още областният управител.

Язовирите от каскада Арда също са пълни.

"Язовир "Кърджали" има 14 милиона кубични см свободен обем, намалява притокът, работят турбините. По същия начин в язовир "Студен кладенец", там нивото е по-високо, отворени са 3 от 7-те изпусквателни клапи", допълни Чанев.

Нови сериозни количества валежи в региона не се очакват.

Репортер: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как русенец успя да си купи снаряд за 20 лева и вдигна на крак полицията
Как русенец успя да си купи снаряд за 20 лева и вдигна на крак полицията
Ирландска банда подправя PCR тестове и ги продава на пътуващи
Ирландска банда подправя PCR тестове и ги продава на пътуващи