Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Шефът на ОЛАФ ексклузивно пред БНТ: Препоръчваме започване на правни действия за злоупотреба с власт в полза на трета страна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:36, 02.02.2021
20713
Чете се за: 02:32 мин.
По света
ексклузивно
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Генералният директор на ОЛАФ Виле Итала говори ексклузивно пред БНТ за нарушенията в обществена поръчка за високопроходими автомобили за полицията.

"За да се справи българското Министерство на вътрешните работи с миграционния натиск, Европейската комисия се е съгласила министерството да се възползва от европейско финансиране, за да закупи 350 автомобила за всякакви терени, които да бъдат използвани от полицията за охрана на границите", заяви шефът на ОЛАФ.

Разследването на ОЛАФ, проведено в периода юли 2018 г. - декември 2020 г. доказа, че министерството е използвало евросредствата, за да закупи 219 SUV, повечето от които са произведени през 2013 г. и 2014 г. и няколко години са били на склад. Не всички от тези автомобили могат да се използват за охрана на граници в насечен терен, без проходими пътища, каквито са изискванията", разясни Итала.

Спецпрокуратурата разследва доклада на ОЛАФ за полицейските автомобили

Той коментира, че парите не са похарчени целево и заради това трябва да бъдат върнати. И изрази тревога, че институция като полицията е станала жертва на такава "класическа" измама.

"Всичко това означава, че парите - близо 6 млн. евро, не са похарчени целево и трябва да бъдат върнати. Манипулирането на обществени поръчки са класически случай на измама, каквито често виждаме в ОЛАФ. Още по-тревожно е, че такава обществено значима институция като полицията е била жертва на такъв тип действия", каза шефът на ОЛАФ.

Проверката на ОЛАФ за полицейските автомобили присъединена към дело за търговия с влияние

И призова прокуратурата ни да започне разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна.

"Настоятелно призовавам българската прокуратура да обърне внимание на нашите препоръки за започването разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна. Това е ясен сигнал от наша страна, че никой не е над закона и ОЛАФ, заедно със своите партньори в Европа, ще работи неуморно, за да защитава парите на европейските данъкоплатци", каза още Итала.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
И в ОАЕ разкриват избирателни секции за българи на 4 април
И в ОАЕ разкриват избирателни секции за българи на 4 април
Балкан не допусна отпускане и победи Ямбол
Балкан не допусна отпускане и победи Ямбол