НОВИНИ

Първият срок завърши, но не за всички училища

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:38, 02.02.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Още
Слушай новината

Днес приключи първият учебен срок. 13% от училищата обаче ще го удължат с две или три седмици. Това се случва за първи път, като причината е невъзможността за ефективно онлайн обучение. Заради това и учебната година за всички деца от 1-ви до 6-и клас беше удължена със заповед на просветния министър.

В около 2000 български училища днес приключи първият учебен срок. В 313 обаче той ще бъде удължен с три седмици за учениците от първи до трети клас или с две за тези от четвърти до шести. Така тези ученици ще учат до 23 февруари или до 16 февруари. Причината - онлайн обучението не е било достатъчно ефективно.

В столичното 103-о основно училище в жк "Филиповци" още през есента Педагогическият съвет е решил - първият срок за близо 140 ученици от първи до трети клас ще бъде удължен с три седмици.

Решихме първи-трети клас трите седмици преди Коледните и Новогодишните празници да използваме за компенсиращи мерки - за наваксване на пропуските, за проектни дейности, водеха се неучебни часове и затова срокът ще завърши на 23-и за първи-трети клас, обяснява Милена Бенкова, директор на 103-о ОУ "Васил Левски".

Причините за всичко това- децата са малки за онлайн обучение, имало и технически проблеми.

Токът им спира тука редовно, интернетът пропада, телефоните се чупят, допълва Бенкова.

Учениците от 4-ти до 6-и клас в това училище обаче завършиха първия срок нормално, днес.

Това ще се случи и за огромната част от българските ученици. За тези от 7-и до 12-и клас, при които промени няма и за тези, от 1-ви до 6-и, които са учили ефективно. За тях утре, на 3 февруари е междусрочната ваканция, а на 4 февруари започва вторият срок.

Всички ученици, които ще имат удължен с две или три седмици първи срок, ще трябва да наваксат пропуснатия учебен материал през юни. За да се случи това- със заповед на просветния министър учебната година за всички деца от 1-ви до 6-и клас беше удължена.

Тези от първи до трети клас ще завършат на 23 юни, а тези от 4-ти до 6-и - на 30 юни. За първите годината е удължена със три седмици, за вторите - с две. Който не е учил ефективно по Коледа, ще учи през юни.

Който е учил, ще използва времето за други дейности.

Те ще имат различни занимания, не е задължително да са екскурзии, или да пътуват някъде. В една част от училищата примерно ще има потребност от повече занимания примерно по български и литература или по математика и по други предмети, някъде по интереси, обяснява Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката.

Тази промяна в завършването на първия учебен срок и сложна ситуация в нашето училище се случва за първи път. Предизвикаха я ковид кризата и обучението в електронна среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново напрежение в Черно море: Руски изтребител прелетя близо до американски кораби
Отново напрежение в Черно море: Руски изтребител прелетя близо до американски кораби
Приключи делото срещу кмета на Благоевград Румен Томов
Приключи делото срещу кмета на Благоевград Румен Томов