5 области отново са в червената ковид зона

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:59, 03.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Само за седмица заразените в Пазарджик, Сливен, Бургас, Хасково и София отново са се увеличили до над 120 на 100 000 души. В столицата се забелязва и плавен ръст на приетите в болница.

Увеличават се и положителните проби, съмнителни за британския вариант на коронавируса, който е и по-заразен. Въпреки това здравният министър Костадин Ангелов заяви, че на този етап затягане на мерките не се предвижда.

В две столични болници между 30 и 50% от положителните вчерашните проби били съмнителни за британския вариант на COVID-19.

"Това, което е притеснителното, е по-лесното предаване на този щам. И тогава вече кривите на заболеваемостта могат да променят своя ход. Да се забърза покачването, така да го наречем", заяви здравният министър.

България може да изследва до 5% от положителните проби дневно за новите мутации на вируса.

"Това изследване отнема време и то не зависи от бързината на изследването", каза Ангелов.

За 2 седмици у нас са доказани 33-ма заразени с британския вариант на COVID-19. В последната седмица в София се забелязва и ръст на приетите в болница с коронавирус.

"Имаме, разбира се, увеличение с няколко пациента за последните 3-4 дни. Епидемиологичната обстановка и у нас и в Европа предполага значително покачване, което го очакваме след около 2 седмици, 3".

Здравният министър обясни, че следи денонощно ситуацията в София.

"Тогава, когато преценим, че съществува някаква ясна тенденция, която да изисква мерки. Бъдете сигурни, че вие ще бъдете първите, които ще ги разберете", каза Ангелов.

От "Пирогов", където са настанени повечето заразени с британския вариант на коронавируса обясниха, че за момента не са забелязали усложнения сред инфектираните.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Политически сблъсъци и реакции след разследването на ОЛАФ
Политически сблъсъци и реакции след разследването на ОЛАФ
Захариева за случая с Навални: Всеки има право на честен процес
Захариева за случая с Навални: Всеки има право на честен процес