Ексклузивно: камината с тайник за 1 млн. лева

от БНТ
18:22, 03.02.2021
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Бизнесменът, от чиято камина бяха откраднати близо 1 милион лв, за първи път допусна телевизионен екип в дома си. Милен Иванов не пожела да застане пред камера, но разказа подробности за кражбата.

Кражбата е извършена през октомври миналата година, но е разкрита тази година. Апартаментът на бизнесмена се намира на първия етаж и според него крадецът е влязъл случайно, защото той не го познава, не познава и първоначално задържаните 6 човека. Казва обаче, че тя е направена много професионално. Той и семейството му въобще не са разбрали, че някой е влизал в дома им, единствената следа била разхвърляните дрехи от раницата на сина му и отключената врата.

Крадецът не е успял да открадне още парични суми, скрити на различни места в дома, дори на масата в хола, където се намира въпросната камина, е имало златни накити, които задържаният не е успял да вземе. Припомняме, че 44-годишен мъж е задържан за кражбата и към момента той отказва да съдейства на полицията. Според Милен Иванов, парите, които той крадецът е успял да открадне, са близо 900 000 лв, но до момента са открити едва 56 000 лв.

Първо крадците отварят чекмедже и тогава забелязват този процеп в камината. Камината е правена преди 10 години.Там няма специален тайник, а парите са били в отвор, част от декорацията на камината.

Крадецът видял парите, взел раницата на сина на бизнесмена, натъпкал ги вътре и излязъл. В жилището имало и още пари, които крадецът не намерил.

Милен Иванов казва, че никога не е виждал и не е чувал за обирджията. Познавал само един от общо шестимата задържани първоначално. Той работел в автосервиза, в който си поправял колата, но нямал контакти с него.

А за кражбата е арестуван Валентин Леков, по-известен в родния си Бургас като Вальо Ключаря. Той се завърнал наскоро от Лондон. Има богато криминално минало. Домът му е опасан с камери. Съседите му не могат да повярват какво е направил.

"Много добро момче, много тихо, много добро", казват те.

Ямболският бизнесмен казва, че събирал парите с години. Предстои обаче да се изясни произходът им.

"Към момента в икономическа полиция е образувана преписка с такъв предмет, изискват се всички материали, които имат отношение към търговската дейност на бизнесмена, данъчни декларации", заяви районният прокурор Мина Грънчарова.

Ако вината на обвиняемия бъде доказана, го заплашва затвор от 3 до 15 години и конфискация на имуществото.

Репортер: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Скиор загина на една от пистите в Банско
Скиор загина на една от пистите в Банско
Не признаха тестовете за коронавирус на 2 българки, пристигнали от Великобритания
Не признаха тестовете за коронавирус на 2 българки, пристигнали от Великобритания