НОВИНИ

Хасан Адемов: Намерен е баланс между интересите на частните пенсионни дружества и на осигурените лица

bnt avatar logo
от БНТ
20:09, 03.02.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Има опасност да не стигне времето, за да приемем на второ четене Кодекса за социалното осигуряване, защото управляващите го внесоха за разглеждане в последния момент. В изключително сгъстени срокове Комисията по труда и социалната политика трябва да приема законопроекта на второ четене, заяви в студиото на “Още от деня” депутатът от ДПС и председател на Социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

Той припомни, че по този законопроект през последните три години са работи няколко правителства и няколко социални министри.

“През август 2019 година работните групи излязоха с официално с проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, в който основно трябваше да уреди фазата на изплащане”, продължи Адемов.

По думите му в хода на съгласувателната процедура в Министерски съвет Комисията за финансов надзор - държавен регулаторен орган в сферата на социалното осигуряване, е внесла нови предложения за промени, събрани на 36 страници, с които коренно се променя философията на правителствения проект.

“Това е класически пример, че между различните институции, министерски съвет, държавните регулаторни органи няма необходимата в такива случаи корелация. Ние от ДПС непрекъснато говорим на тази тема през последните години, че институциите в България не умеят стигат до консенсусни решения, не умеят да говорят помежду си”, заключи депутатът от ДПС.

Основно последните предложения на Комисията за финансов надзор засягат увеличаване на капиталовата адекватност, подчерта той.

“Друг препъни камък в дискусията между Комисията за финансов надзор и частните пенсионни фондове бяха т.нар. биометрични таблици, които определят продължителността на живота след придобиване правото на пенсия. На базата на тези таблици се определя както размера на пенсията, така и пожизнения характер на пенсията”, обясни Адемов.

Той беше категоричен, че никой не предлага решения, които да са в ущърб на осигурените лица.

“Намерен е тънък баланс между интересите на частните пенсионни дружества и интересите на осигурените лица “, заяви председателят на Социалната комисия в парламента.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След изборите БСП решава ще застане ли зад Радев и Йотова
След изборите БСП решава ще застане ли зад Радев и Йотова
Без тенис в Мелбърн в четвъртък
Без тенис в Мелбърн в четвъртък