НОВИНИ

Захариева: Сигналът, който подава целият свят, е че правосъдието не се използва за политически цели

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 03.02.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Надявам се позицията за присъдата на Алексей Навални да е единна, тя не е срещу някого, тя е принципна.

Това каза в "Още от деня" министърът на външните работи Екатерина Захариева, като посочи, че президентът не желае да изрази позиция. Тя уточни, че и в Европейския съюз и с нашите партньори имаме единодушно мнение по този въпрос.

"Буди притеснение фактът, че този процес се използва за политически причини, тоест ограничава се правото на опозицията да излъчи лидер, имаме два пъти по 4000 арестувани мирно протестиращи граждани и надявам се, така както сме обединени в Европейския съюз и в България по тази тема, да не се страхуваме да изразим позиция", подчерта външният ни министър.

Присъдата от условна беше променена в ефективно изтърпяване на лишаването от свобода поради факта, че Навални не се е явявал в полицията и се е отклонил от условията на условното освобождаване, но той все пак е бил в Германия на лечение, поясни Захариева.

"Разбира се, че държавите не трябва да се месят във вътрешните работи на друга държава, но присъствието на дипломати от много държави, включително и от България, на процеса срещу Навални, което става след разрешение на руския съд, не е натиск, но означава знак и е нормална дипломатическа практика, че се осигурява честен процес, че правосъдието не се използва за политически цели", поясни още Захариева.

Сигналът, който подава целият свят е, че правосъдието не се използва за политически цели, че трябва да се осигури правото на мирен протест за изразяване на мнение на гражданите и трябва да се разследва опитът за убийството на Навални.

"Това, което притеснява международната общност, е организирането на процеси, за които има съмнение, че са политически мотивирани срещу лидери на опозиция", подчерта министърът на външните работи.

Вижте във видеото какво още каза Екатерина Захариева.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без тенис в Мелбърн в четвъртък
Без тенис в Мелбърн в четвъртък
50 държави досега са разрешили секции за гласуване на парламентарния вот
50 държави досега са разрешили секции за гласуване на парламентарния вот