НОВИНИ

Отварят центрове за постлечение на коронавирус

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:35, 03.02.2021
Чете се за: 01:40 мин.
Още
Слушай новината

Подкрепа за хората с усложнения след ковид инфекция. Здравното министерство готви Национална програма за рехабилитация и лечение на преболедувалите. Тя ще бъде готова до края на месеца. Столичната "Александровска" болница вече има разработена ПостКовид програма, която стартира още следващата седмица.

Петър Веселинов от Русе се е заразил с ковид преди месец. Оздравял бързо, но се появили усложнения.

"Усетих, че получавам висок пулс, сърцебиене. Постепенно се възстановявам все още", сподели той.

От понеделник хората като Петър ще могат да получат безплатна консултация от различни специалисти в столичната "Александровска" болница.

"30% по нашему пациентите продължават да страдат от някакъв проблем след COVID-19. С неврологични, с нефрологични, с белодробни усложнения, психиатрични, кардиологични", обясни директорът на болницата проф. Борис Богов.

В "Александровска" имат готовност да приемат пациенти с усложнения, ако се наложи, и да консултират дистанционно изпратените за рехабилитация.

"Те са с намалена работоспособност, с намален мускулен тонус. С намалени белодробни капацитети и обеми. Няма все още клинична пътека за белодробни болести", заяви директорът на НК "Специализирани болници за рехабилитация" Плумелина Мичева.

Предстои обсъждане на правилата за създаване на такава пътека. Търсят се и други възможности за финансиране на процедурите.

Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спор между Община Пловдив и фирма за разчистването на лампи с живак
Спор между Община Пловдив и фирма за разчистването на лампи с живак
Учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас се връщат в училищата
Учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас се връщат в училищата