НОВИНИ

След присъдата на Навални: Над 1400 арестувани протестиращи

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:11, 03.02.2021 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
Русия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Сблъсъци, протести и арести след решението на руски съд да наложи на Алексей Навални ефективна присъда. Най-големият критик на Кремъл получи близо 3 години затвор за нарушаване на мярка по негова предишна условна присъда.

Защитата на Навални ще обжалва решението. Новината предизвика вълна от недоволство сред неговите привърженици, а над 1400 души бяха арестувани само по време на снощните протести.

Вторник вечер. Центърът на Москва е блокиран от полицията. Част от станциите на метрото са затворени в опит да се попречи на хората да стигнат до протеста. Хиляди привърженици на Алексей Навални пренебрегнаха забраната за струпване на хора и излязоха по улиците, за да настояват за незабавното му освобождаване.

Кадри, разпространени в социалните мрежи, показаха брутално полицейско насилие над демонстрантите. Сред ранените има и журналисти.

Задържани са над 1050 души в Москва, около 250 в Санкт Петербург, арести има и в други градове.

От съдебната зала Алексей Навални отправи поредната си критична реч към Владимир Путин и заяви, че руският президент ще бъде запомнен като "Отровителя". Присъдата на Навални е за неявяване по мярката подписка за условна присъда от 2014-а година. Във въпросните месеци опозиционерът се намираше в болница в Германия, след като през август беше отровен с бойното вещество Новичок. При завръщането си в Русия на 17 януари беше арестуван още на летището.

"Ще обжалваме решението на съда. Москва не спази препоръката на Европейския съд за правата на човека", каза адвокатът на Алексей Навални Олга Михайлова.

Съдът постанови 3.5 години ефективна присъда, но ако Навални загуби обжалването, ще трябва да прекара в затвора 2 години и 8 месеца, тъй като е бил няколко месеца под домашен арест.

Когато съдът обяви решението си, Навални за първи път спря да се усмихва, а съпругата му Юлия избухна в плач. 44-годишният опозиционен лидер се обърна към нея и й каза, че я обича.

ЕС, Съединените щати и Великобритания настояха за незабавното му освобождаване. Позицията на Кремъл - международната общност не бива да се намесва във вътрешноруски въпроси.

Присъдата на лицето на руската опозиция може да означава и че Алексей Навални няма да може да се яви на предстоящите само след няколко месеца парламентарни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителствена криза в Италия: Марио Драги поканен да говори с президента
Правителствена криза в Италия: Марио Драги поканен да говори с президента
967 са новите случаи на коронавирус у нас
967 са новите случаи на коронавирус у нас