НОВИНИ

Как ще се провеждат частични местни избори в община Баните

bnt avatar logo
от БНТ
06:41, 04.02.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

На 28 февруари в малката родопска община Баните са насрочени извънредни местни избори. До тях се стигна след внезапната смърт на кмета на общината Милен Белчев, покосен от коронавирус. Местният вот е своеобразна репетиция за това как се провеждат избори в ситуация на пандемия. Какви мерки ще се спазват и готови ли са в Баните за това, вижте в репортажа на кореспондентът ни Величка Петкова.

В Баните вече се готвят за извънредните местни избори. Общинската избирателна комисия работи, регистрира партии и кандидати. Както навсякъде, в сградата на местната администрация се спазват всички противоепидемични мерки.

"Както виждате сме разредили работните места, включително и комисията
сме я направили на ротационен принцип, за де не се събират много хора. Изпълняваме общите разпоредби, които са на министъра на здравеопазването, а специфични за самия ден на избора все още нямаме", каза Митко Огнянов - председател на ОИК-Баните.

В община Баните ще се гласува в общо 12 секции в различни населени места. Дали пандемията ще се отрази на вота, попитахме избирателите.

"Ами малко си е притеснително, ама няма как, ще се спазват мерките и ще
трябва да се гласува", споделя Сашо Конарчев - жител на с. Давидково.

"Ще отидем да гласуваме. Не се притесняваме от епидемията тука. То е по единично, всеки си спазва маска, там дезинфектанти и ще гласуваме, това е за 5 минути", каза Боян Гаджев - жител на с. Баните.

Маските са задължителни за всички участници в изборния процес. Всеки избирател ще дезинфекцира ръцете си при влизане в секцията, дезинфектанти ще бъдат осигурени и за членовете на избирателните комисии, наблюдатели и застъпници.

Предвижда се редовно проветряване и дезинфекция (3 пъти дневно) на повърхности в избирателната секция. Задължително е осигуряване на физическа дистанция между избирателите и членовете на комисиите. За да са защитени членовете на избирателните комисии е предвидена възможност за ваксинация. От община Баните това са пожелали 15 души.

"От Общинската комисия са трима души, а от секционните комисии, доколкото имаме информация са 12 човека, общо 15 човека са изявили желание за ваксинация, до този момент нямаме информация как ще се
извърши", заяви Митко Огнянов - председател на ОИК-Баните.

Един от възрастните членове на Общинската избирателна комисия също е пожелал да се ваксинира.

"Първо като години имам нужда, аз съм на 70 години, и отделно това което следя и чета за здравословното състояние са грижа", каза Владимир Кадиев - член на ОИК-Баните.

Областният щаб в Смолян вече е изпратил заявката за ваксиниране на членове на СИК и ОИК до Националния оперативен щаб. Оттам се чака решение.

Репортер: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ смятат "Северен поток 2" за заплаха за трансатлантическата сигурност
САЩ смятат "Северен поток 2" за заплаха за трансатлантическата сигурност
Жозеп Борел на посещение в Москва
Жозеп Борел на посещение в Москва