НОВИНИ

Русинова: С подхода безопасна система можеше да се избегне катастрофата на АМ "Струма"

bnt avatar logo
от БНТ
09:31, 04.02.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Най-вероятно е можело да бъде предотвратена вчерашната верижна катастрофа на магистрала "Струма". Но това е обвързано с т.нар. подход безопасна система, заяви Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики.

"Той предвижда от една страна да работим върху поведението на водачите. Да работим така че водачите да познават много повече и да знаят по-правилно какво трябва да е тяхното поведение при такива метеорологични условия, дори отговорно да вземат решение, че е по-добре да не пътуват. От другата страна е работата на институциите, които трябва да известяват и да поддържат пътните знаци в годност и които трябва да се погрижат за това какво означават тези знаци", коментира Диана Русинова.

Хубаво е водачите да използват фарове за мъгла. Мъглата и намалената видимост не е явление, което се случва само в България, каза още тя.

Русинова припомни, че след дълги дискусии и работа на една междуведомствена работна група февруари 2020 година е бил възприет нов знак, който предупреждава водачите, че навлизат в участък с намалена видимост.

Електроните табла са регулирани в Наредба 18 като употреба, а предупредителният знак също е регулиран като употреба и може да се използва в случаите, предвидени от Наредба 18.

Знакът е от група "А" - внимание. Използва се временно на платното за движение. Обнародван е в Държавен вестник и е в сила от 14 февруари 2020 г. Представлява триъгълен знак на жълт фон, на който има черти, които имитират намалената видимост и част от автомобил.

На същата дата са въведени още няколко знака. Знак за задръстване и предупреждение за катастрофа, припомни още Русинова.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8 области у нас са в червената зона заради разпространението на COVID-19
8 области у нас са в червената зона заради разпространението на COVID-19
Втора китайска ваксина за масова употреба е на път да се появи на пазара
Втора китайска ваксина за масова употреба е на път да се появи на пазара