Деница Сачева: Мерките в подкрепа на бизнеса със сигурност ще действат до есента

от БНТ
08:13, 04.02.2021 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Решенията за отваряне и затваряне на сектори не са политически, а са плод на това, което чуваме от медицинските специалисти, заяви социалният министър Деница Сачева в "Денят започва" по повод на разхлабването на мерките.

Слушаме изцяло Щаба и здравните експерти. По отношение на образованието и учениците със сигурност имахме консенсус. По отношение на отварянето на ресторантите изцяло сме следвали това, което сме получили като препоръка от Оперативния щаб, коментира Сачева.

На този етап имаме договорка, че отварянето на ресторантите ще се случи от 1 март. Част от тях държат това да се случи по-рано, но все още няма достатъчно доказателства от страна на медицинските специалисти, че това може да стане, уточни Сачева.

Мерките със сигурно ще действат максимално дълъг период. По мярката на 60 на 40 има средства до края на септември. Мярката в подкрепа на родителите, чиито деца ходят дистанционно на училище, е за цялата учебна година. Различни са времевите периоди на мерките, но при всички положения са до есента.

Мерките обхващат максимално всички бизнеси и ако нещо ще се предвижда отново, то ще бъде от 1 април. На този етап трябва да се изчерпят настоящите мерки, допълни социалният министър.

Общо почти 2 милиарда лева са средствата, които са стигнали до хората в България. Най-много са разплатени по мярката 60 на 40. През Министерството на икономиката също са разплатени почти 500 млн. лева. Над 100 млн. лева са разплатени за сектор хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт по мярката 80 на 20. С 30 млн. лева подкрепихме семействата, чиито деца учат дистанционно като средно семейство е вземало по около 900 лева за периода, в който са учили онлайн.

"По мярката "Запази ме", която е за затворени бизнеси, имаше известно забавяне на средствата. То се дължеше на факта, че ние взехме решение директно да изплащаме средствата на работниците, а не на работодателите. Това увеличи многократно обема на работа, защото кандидатстваха около 8000 работодатели за 46 000 работници", обясни Сачева.

В момента безработицата малко се покачва. За месец януари имаме 7%. Вероятно затварянето на различни бизнеси също е довело до освобождаването на служители. На този етап поддържаме безработицата в нива 7-7,5%, отчете Деница Сачева.

Министърът коментира и актуалните политически теми.

Не се обсъжда управление на ГЕРБ без министър-председател Бойко Борисов. По думите ѝ ГЕРБ съвсем скоро ще обяви водачите на листите си за вота през април. А кандидатурата за президент на управляващата партия ще бъде обявена след парламентарните избори.

Всичко това, което говори Цветан Цветанов в момента, по-скоро сплотява ГЕРБ, отколкото да ни разединява, каза Сачева по повод думите на бившия втори в управляващата партия. Тя бе категорична, че в момента, в който стартира предизборната кампания, ще видим много повече активност от страна на ГЕРБ.

Според нея президентските избори са много далеч. Това, че Румен Радев непрекъснато тича пред вятъра, си е негова стратегия и непрекъснато губи от нея. Първо на 3 март обяви, че няма вирус, после избърза с датата на изборите, сега без Илияна Йотова обяви заявка за втори мандат. Очевидно притиска БСП, коментира Сачева изявлението на президента от началото на седмицата.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Още не е разчистено незаконното сметище в Русе, камионите затъват в калта
Още не е разчистено незаконното сметище в Русе, камионите затъват в калта
Стоян Мирчев, БСП: Водачите на листите са се доказали в политическия живот
Стоян Мирчев, БСП: Водачите на листите са се доказали в политическия живот