НОВИНИ

Отново гъста мъгла на АМ "Струма"

bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 04.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

И днес мъглата е изключително гъста в района на автомагистрала "Струма", където стана тежката верижна катастрофа. На 5-6 метра няма никаква видимост. Има много спрели автомобили по пътя, защото са преценили, че не могат да продължат заради гъстата мъгла.

В Югозападна България на пътищата в близост до реките Струма и Места често се образува гъста мъгла, а на места дори има заледени участъци.

Експерти от Института по пътна безопасност коментираха за БНТ, че по принцип всяка катастрофа може да бъде избегната в случай че всички участници и всички организатори на движението по пътя са свършили своята работа.

"Естествено съдбата често пъти предопределя такива действия и такива случки да се повтарят многократно на едно о също място и тогава най-ясно проличава кой, защо и кога не си е свършил работата", коментира Руслан Вуцов от Института по пътна безопасност.

По принцип водачът би трябвало да намали скоростта, когато види предупредителните знаци, но тъй като законът не казва с каква скорост, той избира такава, която би следвало да е безопасна, каза Иво Кирилов.

"Тези предупредителни табели и тези знаци, които са поставени на рамките, не съществуват никъде в Закона за движение по пътищата. С тези указания намали скоростта по никакъв начин не вменяват на водача с каква скорост трябва да се движи", обясни Иво Кирилов от Института по пътна безопасност.

От Института по пътна безопасност твърдят, че броят на инцидентите може да се намали значително, ако се направи специална вертикална и хоризонтална маркировка в участъците от магистралите, които са с потенциална възможност за падане на мъгла.

"Това са поставени със специална светлоотразителна боя точки отстрани на пътя, които са познати на голяма част от водачите ни, пътуващи в Европа. Тези точки дават конкретната възможност на водача да прецени съобразно видимостта си каква подходяща скорост да избере, за да може да се движи така, че при едно внезапно спиране да може да спре до мястото на спирането без да удари следващия автомобил", обясни Руслан Вуцов.

По думите на експерта при движение в гъста мъгла, шофьорът трябва да се довери на опита си и на възможностите на автомобила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора китайска ваксина за масова употреба е на път да се появи на пазара
Втора китайска ваксина за масова употреба е на път да се появи на пазара
Изобретателност без граници: Как сглобиха машина за дезинфекция... от боклука (Снимки)
Изобретателност без граници: Как сглобиха машина за дезинфекция... от боклука (Снимки)