НОВИНИ

Седмокласниците писаха по разказа "Изборът" на Кристин Димитрова

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
11:55, 19.06.2024 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Седмокласниците са писали на последната задача по разказа “Изборът” на Кристин Димитрова. Над 59 000 седмокласници се явиха на Националното външно оценяване по български език и литература днес. Те пишат по Вариант 1, който беше изтеглен в Министерството на образованието и науката тази сутрин.

Точно в 8.30 часа учениците влязоха в училищата. Седмокласниците бяха уверени, че са добре подготвени и въпреки притеснението ще се справят.

Елена Петрова, ученик: "Цяла година ходих на уроци и мисля, че съм наистина подготвена. Цяла година решавах задачи вкъщи и пробни изпити правих."

- Втората част искам да е от неутрален разказвач понеже, когато е от неутрален преразказваш целия преразказ, а когато е от името на герой трябва да прескачаш и забравяш някой части.

Михаил Михайлов, ученик: "Мен ме притеснява най-много да не се изложа и да изкарам високи резултати, за да мога да зарадвам родителите ми."

Родителите също имаха своите притеснения:

Ивета Михайлова: "Подготовката беше най-трудната част, тъй като трябваше да се подготвяме вкъщи, индивидуално или с курсове."

- Не трябва да се притесняват, каквото направят такова. Ще се справят децата.

Учителите бяха оптимисти.

Веселин Стефанов, зам.-директор на 51-во СУ "Елисавета Багряна": "Учениците са доста подготвени, проведени са пробни матури в нашето училище.Разбира се,че има напрежение,стресова ситуация, както за родителите така и за учениците, но смятам,че ще се представят много добре."

Първата част на изпита за първа година е по-дълъг с 15 минути.

Асен Александров, директор на 51-во СУ "Елисавета Багряна": "Това е 20% повече време, ще могат да мислят по-спокойно и мисля,че това ще е в помощ за тях."

За първи път седмокласниците ще могат да се явят на национално външно оценяване и на допълнителна дата в случай, че са болни или имат друга уважителна причина.

Вижте повече в прякото включване на Тереза Кънчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крумовград подписа с опитен халф от Славия
Крумовград подписа с опитен халф от Славия
Ким Чен-ун посрещна Владимир Путин с червен килим (СНИМКИ)
Ким Чен-ун посрещна Владимир Путин с червен килим (СНИМКИ)