НОВИНИ

Седмокласниците писаха преразказ върху творбата "Талисманът" на Красимир Бачков

Десетокласниците работиха върху откъс от изучавано произведение - „Дърво без корен“ на Николай Хайтов

bnt avatar logo
от БНТ
12:29, 14.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
Още
вижте верните отговори изпита български език литература клас
Слушай новината

Ученически оркестър организира благотворителни концерти, за да събира пари за лечението на болно момиче. То оздравява. Тази история, разказана в авторския текст от един от музикантите, трябваше да преразкажат от името на неутрален разказвач седмокласниците на изпита по български език и литература днес.

Разказът „Талисманът“ на Красимир Бачков е писан специално за банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване в 7-и клас. Авторът е писател и поет – публикувал е седем сборника с разкази и новели, два романа и една стихосбирка. Носител е на различни национални награди за проза. Превеждан е на английски, руски, украински и словашки. Има висше педагогическо образование и в момента преподава изобразително изкуство във варненско училище.

Майстор Кольо Фичето е герой на текстовете за четене с разбиране и за редактиране на изпита в 7-и клас. С тях са свързани и останалите езикови задачи. Седмокласниците трябваше да решават също литературни задачи върху изучавани произведения. Изискваше се още с три-четири изречения да обяснят внушението на думи на Моканина от разказа „По жицата“ на Йордан Йовков.

Тестът за седми клас включва 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени - избира се от четири възможности. Има 6 задачи с кратък свободен отговор, една е с разширен свободен отговор.

Изтеглиха Вариант 1 за седмокласниците на Националното външно оценяване по български език

С три текста работиха десетокласниците на националното външно оценяване по български език и литература днес – научен, медиен и художествен. Една от задачите беше свързана с формулиране на теза по темата „Човекът и общуването“, а друга изискваше да се напише резюме върху откъс от изучавано произведение – „Дърво без корен“ на Николай Хайтов.

Националното външно оценяване в десети клас включва 14 въпроса с избираем отговор, а 6 - с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаването на текст (резюме, заявление или CV).

На националното външно оценяване по български език и литература се явиха над 58 500 седмокласници в 1709 училища и 49 900 десетокласници в 1006 училища. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

По-късно днес Министерство на образованието и науката ще публикува изпитните варианти, по които работят учениците.

Изпитите по математика в 7-и и 10-и клас ще се проведат на 16 юни т.г.

ВИЖТЕ ВЕРНИТЕ ОТГОВОРИ ОТ ИЗПИТА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА ЗА 7. И 10. КЛАС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Враца продължи договора на защитник
Ботев Враца продължи договора на защитник
Пламен Моллов не се яви за изслушване в Комисията за борба с корупцията
Пламен Моллов не се яви за изслушване в Комисията за борба с корупцията