Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Изтеглиха Вариант 1 за седмокласниците на Националното външно оценяване по български език

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
08:00, 14.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

В 7.45 ч. тази сутрин в Министерството на образованието беше изтеглен Вариант 1, по който да работят седмокласниците.

Над 110 000 седмокласници и десетокласници се явяват днес на Националното външно оценяване по български език и литература.

Оценката от изпита на седмокласниците се използва за кандидатстване в гимназиите след 7-и клас, а с резултата си десетокласниците от обединените училища могат да продължат във втори гимназиален етап. За 10-и клас вариант не се тегли.

Днес се провежда изпит "две в едно" по български език и литература. Десетокласниците се явяват на Национално външно оценяване за втора поредна година. Седмокласниците пък по традиция чрез този изпит влизат в гимназиите след 7-и клас.

За десетокласниците изпитът започва в 9.00 часа. Ще се явят около 53 000 ученици. За час и половина те ще решават тест от 23 въпроса. Последната задача е за създаване на текст. За този изпит вариант не се тегли, защото е само един.

Изпитът на седмокласниците ще започне в 10.00 часа и ще продължи два часа и половина, явяват се над 60 000 ученици. Те ще решават тест от 25 въпроса и ще правят преразказ върху неизучавана творба.

Всички ученици - и от 7-и, и от 10-и клас, днес провеждат изпита в собствените си училища. Учениците пишат с черен химикал. Има и видеонаблюдение и квестори, които следят да няма преписване.

Максималният брой точки е 100 и не се преобразуват в оценки. Резултатите и от двата изпита ще са ясни до 28 юни. Засега не се предвиждат промени за догодина, заяви заместник-министър Мария Гайдарова.

"Няма такава информация, нека да бъдат спокойни всички родители и ученици. Важно е днес да направят това, което е необходимо за по-доброто тяхно бъдеще и за доброто представяне", каза още Мария Гайдарова.

Вижте още в прякото включване на Елиана Димитрова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Световния ден на кръводаряването
Отбелязваме Световния ден на кръводаряването
Д-р Петър Грибнев: Финансовото състояние на болниците като цяло е стабилно
Д-р Петър Грибнев: Финансовото състояние на болниците като цяло е стабилно