НОВИНИ

Украински бежанки откриха изложба във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
07:15, 14.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

"Спасена пролет" - така се казва изложба, направена от украински бежанки. В единия от арт центровете на Варна художничките получават всичко необходимо да продължат творческата си дейност.

Пейзажи от Несебър, Варна, Банско и други български градове са създадени от украинските професионални художници с подкрепа на Варненска зона "Нина арт". Галеристът и арт- мениджър на проекта Нина Локмаджиева, разказва, че идеята се е родила постепенно, с желанието да помогне на украинските бежанци.

"В началото продавахме картички и носехме ябълки и носехме в кризисния център, после реших, че не можем да дадем ябълки на всички, но можем на тези, които са по-близо до нас - художниците", казва тя.

Картините са нарисувани за около месец. От галерията са осигурили всичко необходимо на художниците, за да се чувстват добре. Предоставили са им бои, четки, стативи и място, където да изложат творбите си.

"Искахме да създадат нещо, което да отрази тяхната пролет в България. Това е за тях, признавали са ми, била една спасена пролет. Така и възникна името на изложба. То възникна след като създадоха своите работи", отбелязва Нина Локмаджиева.

„Спасена пролет" може да се нарече и животът на Наталия Овчаренко е Киевска област. Пристига във Варна в началото на март с други бежанци от войната. Открива арт-центъра чрез интернет обява и веднага търси начин да се свърже, за да практикува любимото си хоби.

"Това е чудесна идея, наистина бях щастлива, когато получих материалите и можех да рисувам. Защото сме в много лоша ситуация. Война е", казва тя.

"Евакуацията, пътят до България, всичко беше много трудно и тежко. А когато ми дадоха бои и четка изпитах позитивни емоции. Затова, казвам, че идеята е много хубава", казва Наталия Овчаренко.

Юлия е художник декоратор. И тя е открила центъра в интернет и веднага се свързала с галерията. Казва, че не си представяла, че отново ще има възможност да твори.

„Аз като и повечето художници от Украйна се чудех какво ще правя, на кого му трябва моето творчество в тези тежки времена? За нас, художниците е важно да имаме цел и да знаем за кого рисуваме картините. Добре, че организираха такова пространство", казва тя.

Част от художниците са отпътували за Банско, Слънчев бряг, други са напуснали страната и са се преместили в Чехия и Полша. Картините им обаче остават тук.

Можете да ги видите във Варненската галерия "Нина арт" до 21 юни.


Автор: Мария Плачкова

Повече вижте в репортажа на Мария Плачкова.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
История за пример от Русе: Да дариш кръв над 40 пъти – каква е мотивацията за благородното дело
История за пример от Русе: Да дариш кръв над 40 пъти – каква е мотивацията за благородното дело
Австралия си осигури място на футболния Мондиал 2022
Австралия си осигури място на футболния Мондиал 2022