НОВИНИ

Сеизмолог за труса в Турция: Нормално е да бъде усетен в България

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:48, 23.11.2022
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Земетресение със сила 6,2 по Рихтер удари Северозападна Турция рано тази сутрин. Съобщава се за двама загинали и над 80 ранени. Нанесени са сериозни материални щети. Земетресението беше усетено в България, а също и в Украйна.

4.08 ч. местно време. Дюздже, на 170 км от Истанбул. Градът с население около 400 000 души е събуден от мощно земетресение с магнитуд 6,2 по Рихтер. Дълбочината на труса е само 2 км и той е усетен силно и в мегаполиса край Босфора.

Най-малко двама загинали при земетресението в Турция. Трусът е усетен и у нас

Хората в множество градове в Северозападна Турция прекараха цялата нощ на открито, а спешните служби раздаваха вода и одеяла. Пострадали са около 80 души - някои от тях скочили през прозорците в опит да се спасят. Нанесени са сериозни материални щети, има няколко напълно сринати сгради.

Поражения има в Истанбул, Болу, Зангулдак, но най-тежка е ситуацията в Дюздже. През тази нощ в спомените на хората там изплува друг трус от 99-а година, при който 7,2 по Рихтер отнема живота на 850 души. Земетресението от тази нощ е толкова силно, че е усетено чак в Украйна, както и в България - във Варна, Бургас и Балчик.

"Земетресение с такъв магнитуд от порядъка на 6, което се води вече силно земетресение, е абсолютно нормално да бъде усетено и на територията на България. Самото събитие е регистрирано в близост и по протежението на Анадолския разлом, който се характеризира с високо ниво на сеизмична активност", каза доц. Пламена Райкова, сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Към момента са регистрирани над 130 вторични труса - част от тях със сила над 4 по Рихтер. Според сеизмолози вторичните трусове след снощното земетресение ще продължават да се наблюдават в продължение на година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристическият бранш: Пътят до Велинград е осеян с боклуци
Туристическият бранш: Пътят до Велинград е осеян с боклуци
Новите космонавти на ЕКА - за първи път човек с увреждания може да стане астронавт
Новите космонавти на ЕКА - за първи път човек с увреждания може да стане астронавт