НОВИНИ

Най-малко двама загинали при земетресението в Турция. Трусът е усетен и у нас

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:29, 23.11.2022
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко двама души са загинали след земетресение със сила 6 по Рихтер, което разлюля Северозападна Турция. Ранените са десетки, нанесени са сериозни материални щети. Люлеенето е усетено на много места в Турция - Истанбул, Анкара, Бурса, както и в България, в градовете - Бургас, Варна и Балчик.

Люлеенето започва малко след 4.00 часа сутринта местно време. Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център - епицентърът на труса е бил на дълбочина около 7 км, и на около 14 км от най-близкото населено място - град Дюздже.

Снимки: БГНЕС

Жителите му прекарват остатъка от нощта навън. Служители на местните подразделения на гражданска защита им раздават одеала и топли напитки.

Последвали са над 100 вторични труса, като силата им е около 4 по Рихтер. Нанесени са сериозни материални щети в няколко населени места, като най-засегнат е град Дюздже. Повече от сградите там са напукани, нападала е мазилка.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу посети Дюздже и каза, че държавата ще окаже необходимата помощ за преодоляване на последиците от бедствието. Денят е обявен за неучебен в цялата област. Разчистването на отломките вече започна. Местните власти уточняват, че повече от ранените са следствие на паника - мнозина са скачали от прозорци и тераси.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Иванов-Аоияма със седма загуба във Фукуока
Даниел Иванов-Аоияма със седма загуба във Фукуока
НС ратифицира споразуменията за плащането на първата партида F-16
НС ратифицира споразуменията за плащането на първата партида F-16