НОВИНИ

"Добрите истории": Сдружение в Сандански променя детски съдби към добро

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
09:50, 23.11.2022
Чете се за: 06:05 мин.
У нас
Слушай новината

Тази седмица имахме възможност да се убедим в силата на доброволците. Щастливата развръзка за малкия Сашко от Перник ни доказа, че постоянството и убедеността на хората, които помагат дава резултат рано или късно. В това се убеждават всеки ден и доброволците от Сандански, които вече 9 години променят към по-добро трудния живот на десетки деца.

Елеонора Сливкова е основател на Сдружение "За промяна" - създадено с желанието да подава ръка, да вдъхва надежда и да променя съдби. Елеонора успява да обедини хората с големи сърца в Сандански. Преди години ѝ хрумва идеята да създаде сдружение, което да помага, когато се чувстваш слаб, да дава смисъл, когато имаш чувството, че такъв липсва. Така се появява Сдружение "За промяна".

"И дори ако вникнете в името на сдружението, то неслучайно се казва така. Изстрадах, преживях всяко нещо с него. Имах честта и привилегията около мен да се обединят изключителни специалисти. Хора с огромни сърца. Моята мечта, мечтата на всички от екипа, беше да видим промяна в начина на живот на хората, промяна в институциите, промяна във възможностите. Във фокуса са ни децата. Децата и всичко, свързано с тях. Подкрепата за старт, за живот, за помощ, за закрила", споделя Сливкова.

Малкият Ники се ражда с прекъснати сухожилия на едната ръка. Надежда дават от болница в Турция, но семейството му трябвало да събере непосилните 11 000 лева за спешна операция. Така в средата на тази година родителите на Ники се свързват със сдружението.

"Забележете, това са хора, които не съдят държавата. Те не обвиняват никого за това, което им се е случило. Просто са съсипани, защото прекрасното им момченце на 7 месеца е обречено за цял живот. Много рядко плача - е, поплаках си. И си казах – аз съм майка на 4 деца и няма да стоя безучастна, докато друга майка плаче от безнадежност", разказва Елеонора Сливкова.

Болката и мъката на едно изстрадало семейство се превръщат в катализатор на доброто. За няколко дни парите са събрани, а развръзката за Ники е щастлива.

Не смогвах да отговоря на стотиците имейли, които получавах. На безброй хора, които откликнаха. Преди няколко дни бях на първия рожден ден на Ники. И знаехте ли какво видях - той има ръчичка, която движи!"

Историите за доброто не свършват с тази на Ники, ами се увеличават лавинообразно. Така следват кампании, за да се купят учебни пособия и обувки на 70 деца от Сандански и община Струмяни, чиито семейства не могат да си го позволят.

"Решението ни беше за всяко дете да закупим учебни пособия, тетрадки, химикали, всичко, от което се нуждае съобразено с класа, в който е. Но освен това за всяко дете да има закупен чифт есенно-зимни обувки и анцуг или клинче за момичетата, тъй като в часовете по физическо трябва да са облечени така. Срещнахме толкова много съмишленици, беше удивително това, което се случи. Бизнесът също ни подкрепи. Там, където бизнесът спира да е просто правене на пари, нещата се случват", споделя Елеонора.

Че нещата продължават да се случват доказва и последната им кампания "Засади дръвче – дари бъдеще". Този път мисията им е да съберат средства за медицинска апаратура за детско отделение в болницата в Сандански и вече 3000 лева са предадени.

"Към всяко дръвче има послание, което всеки дарител е решил сам какво да е. И ще бъде посветено на любим човек, на учител, на кауза, на идея. Със засаждане на дръвчетата, със събирането на средствата за детско отделение, реализираме мечта си да създадем алея на дарителите в Сандански", обясни Сливкова.

"Реших да провокирам в децата тази идея – да наберем средства, с помощта на които да помогнем на детското отделение тук в град Сандански. Това беше основната моя цел. Паралелката ни се състои от 23 деца, като всяко дете и семейството му откликнаха", разказва Детелина Бъчварова – начален учител във 2 ОУ "Христо Смирненски" – Сандански.

Независимо, че върнатата надежда дава смисъл, от сдружението смятат, че всяко добро трябва да бъде увековечено. Вече са започнали да правят алея на дарителите. Всички се надяват тези, които даряват искрено, да стават все повече. От тях има нужда, за да върнат вярата, както вече са го направили за Ники и още стотици деца. Защото, ако веднъж направиш добро, няма начин да не продължиш.

Вижте още в репортажа

Гледайте още от "Добрите истории"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна голямото пътуване за Деня на благодарността в САЩ
Започна голямото пътуване за Деня на благодарността в САЩ
Илън Мъск ще посети Белоградчик през април?
Илън Мъск ще посети Белоградчик през април?