НОВИНИ

Полицията в Бургас задържа и последния мигрант от групата, предизвикала гонка снощи

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 23.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

След гонката снощи между полицията и джип с мигранти в Бургас, завършила с катастрофа, но без пострадали, прокуратурата повдигна обвинения на шофьора-беглец, който даде положителна проба за опиати. Междувременно полицията залови край автогарата в морския град и последния от мароканците, които е трябвало да бъдат превозени от село Дебелт към София. Синдикатите на МВР пък са в протестна готовност заради зачестилите инциденти с мигранти.

Задържаха група мигранти след гонка с полицията в Бургас

44-годишният шофьор Мохамад Дургам се сдоби с три обвинения от прокуратурата за казанджийство, за шофиране под влиянието на наркотици и бягство от органите на реда, продължило близо 25 км.

„Управлявал е моторното превозно средство по начин, по който е застрашавал живота и здравето на останалите участници в движението, като се е движел в лента за насрещно движение и е преминавал на червен светофар", заяви Зорница Щърбева, говорител на Районна прокуратура Бургас.

„Имам права. Моля, спрете да ме снимате…Дайте ми вода, моля, счупих си ръката, никой не се погрижи, вижте, счупих си пръста", заяви пред екипа ни задържаният шофьор.

Той е от сирийски произход, но представил британски документи, чиято достоверност прокуратурата ще провери.

„Към настоящия момент той е със статут кандидат-бежанец до месец декември 2022 г., като е с адрес за пребиваване град Харманли", заяви Зорница Щърбева, говорител на Районна прокуратура Бургас.

Гонката приключва с катастрофа в паркирания автомобил на Йорданка Христова.

„Разбрахме на място, че има рентакарски автомобил, който е взет и вътре е пълно с бежанци. Как да се почувствам притеснена дали случайно в тях няма оръжия или дали не бихме пострадали ние или полицаите", заяви Йорданка Христова, потърпевша.

След 12-часово издирване рано тази сутрин беше заловен и последният от мигрантите, който избяга след катастрофата. А поредният инцидент разгневи служители на МВР и поискаха от ръководството повече мерки за тяхната сигурност.

„Това нещо е недопустимо. Докато стана инцидентът в София вчера, същевременно да имаме пак инцидент в Бургас, да имаме нов инцидент на магистрала „Тракия". Това докога ще продължава, от 2013 г. е тази специализирана операция, колко живота трябва да отидат, колко още трябва да пострадат. Ще искаме със срокове ангажименти, ако това не се изпълни, най-вероятно ще имаме протестни действия, просто ще бъдем принудени", заяви Генади Тенев, зам.-председател на СФМВР.

До седмица от синдиката на МВР ще изпратят исканията си до вътрешния министър.

Автор: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще участва в дебютното издание на Юнайтед къп в Австралия
България ще участва в дебютното издание на Юнайтед къп в Австралия
Полицията преследва кола по АМ "Тракия"
Полицията преследва кола по АМ "Тракия"