Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Депутатите се надпреварват предизборно за социалните разходи, смятат от АИКБ и КНСБ

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 23.11.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

"Не е изненада крайният резултат от вчерашния Тристранен съвет, тъй като предложенията за промени в кодекса на социалното осигуряване и кодекса на труда бяха внесени от депутати и бяха все едно се намираме в предизборна ситуация". Това заяви в "Денят започва" председателят на АИКБ Добрин Иванов.

Според него прекомерната законодателна инициатива в момент, в който нямаме редовно правителство и бюджет за следващата година навежда на мисълта, че съвсем скоро предстоят избори.

"Ние се опитахме да бъдем обективни заради икономическата ситуация. Депутатите от БСП изпреварващо се опитват да хармонизират директивата за минималната работна заплата, като я обвържат със средната. Ние казваме, че директивата трябва да се хармонизира цялостно, защото там основната идея е да се насърчи колективното трудово договаряне и да се определи адекватен механизъм за определяне на минималната работна заплата.

Вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов, който се включи в предаването, също е на мнение, че партиите се надпреварват предизборно.

Подчерта, че предложението за минимална заплата от 850 лв. е на КНСБ и се основава на директивата за минималната работна заплата на ЕС, която ще бъде транспонирана в България много скоро.

"Политическите партии се надпреварват може би предизборно. От това, което се случи вчера, сме съгласни единствено с това предложение за 850 лв. Всичко останало не почива на никакви разчети, на това какво ще бъде отражението върху сегашния или следващия бюджет. Ние настояваме да има нов бюджет с нови социални плащани", заяви Атанасов.

Той коментира, че КНСБ принципно подкрепя предложените социални промени и ги е предлагала и преди, но в момента те са невъзможни, тъй като е нарушена сигурността на бюджета.

Вижте разговора с двамата във видеото

Гледайте повече теми от „Денят започва“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте Мароко - Хърватия от 12:00 ч. НА ЖИВО на bntsport.bg
Гледайте Мароко - Хърватия от 12:00 ч. НА ЖИВО на bntsport.bg
"Питай експерта": Мръсният въздух - как влияе на здравето ни и как да се предпазим?
"Питай експерта": Мръсният въздух - как влияе на здравето ни и как да се предпазим?