НОВИНИ

Говорителят на СГП: Шофьорът на буса с мигранти никога не е притежавал книжка

bnt avatar logo
от БНТ
07:23, 23.11.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Шофьорът на буса с мигранти, който се заби в полицейски патрул край София вчера никога не е притежавал шофьорска книжка. Това съобщи пред "Денят започва" говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

"Никога не му е издавано свидетелство за управление от българските власти, той не се води на отчет като водач на МПС. Това е по справката, която имаме от властите", каза тя.

Мъжът е с богато криминално минало и е осъждан за различни престъпления - кражби, хулиганство, измами. Последните му кражби са в условията на рецидив. Търпял е наказания за престъпленията си, уточни Петрова.

Според предвиденото в закона, присъдата за каналджийство може да бъде лишаване от свобода до 10 години, а за умишленото причиняване на телесна повреда на служителя на МВР - до 12 години, посочи още говорителят на СГП.

Категорично е установено, че полицейският автомобил не е препречил пътя на буса с мигрантите, заяви тя.

"Полицейският патрул е бил на остров, но не е препречил пътя на буса. В момента, в който шофьорът на буса с мигранти завива надясно, смятаме, че се е движел със 100 - 130 км/ч - губи управлението върху автомобила, удря се в мантинелата, провлачва се по нея, навлиза в калта и удря спрелия на безопасно място полицейски бус. За това свидетелстват и самите мигранти. Другото, което казват, е че не са усетили задействане на спирачния механизъм от страна на шофьора", посочи Петрова.

ВСИЧКО ЗА ПОРЕДНАТА КАТАСТРОФА С МИГРАНТИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Задържаните мигранти, които не са в болница, са 10 сирийски граждани и двама души от Йемен. Не са престоявали дълго в България - качили са се в автобуса около 3 - 4 километра след границата.

"Пътували са в посока Централна Европа, целта им не е била да се установят в България. Не могат да посочат откъде точно са влезли в страната ни, преди това са били в Турция", каза Десислава Петрова.

Вижте още във видеото

Гледайте повече теми от „Денят започва“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Построиха ледена реплика на църквата на Божи гроб в словашки курорт
Построиха ледена реплика на църквата на Божи гроб в словашки курорт
Критично остава състоянието на полицая, пострадал при гонката с мигранти край София
Критично остава състоянието на полицая, пострадал при гонката с мигранти край София