НОВИНИ

Украйна се готви за нови руски атаки по енергийната система

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:02, 23.11.2022
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

В среднощното си обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната се подготвя за нови руски атаки по енергийната система.

"Продължаваме с проекта, който цели да подкрепи хората. Става дума за т.нар. "центрове на непобедимите". Към момента сме разкрили 4000, подготвят се още. В случай на нови масирани руски атаки, е ясно, че електрозахранването не може да бъде възстановено за няколко часа. Тогава ще се активират тези центрове и ще задоволяват основни нужди - ток, телефонни услуги, топлина, вода, медицинска помощ", каза Зеленски.

Междувременно властите в анексирания от Русия Севастопол обявиха, че са отблъснали украински атаки с дронове. Според местната проруска власт, два безпилотни самолета са свалени, прихванати са още три. Цел на атаката е била местна топлоелектрическа централа. Няма пострадали граждански обекти.

"Газпром" заплашва да намали доставките за Европа

Руският енергиен гигант "Газпром" заплаши да спре доставките на газ за Украйна, след като стана ясно, че не цялото количество синьо гориво, което минава транзит през страната към Молдова, постъпва в Кишинев. Киев призова жителите на Херсон и Миколаев при възможност да се евакуират към централните и западните части на Украйна.

Тежките битки в Миколаевска област продължават. Сложна остава и ситуацията на фронта в Донбас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисия в американския Конгрес ще получи достъп до данъчните декларации на Тръмп
Комисия в американския Конгрес ще получи достъп до данъчните декларации на Тръмп
Значителни валежи днес
Значителни валежи днес