НОВИНИ

Поредната гонка с мигранти завърши с пострадали полицаи и оставки в МВР (Обзор)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:50, 22.11.2022
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Слушай новината

Полицай пострада тежко, след като бус с мигранти удари полицейски автомобил. Главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът му Станимир Станев подадоха оставки. Инцидентът стана рано тази сутрин на столичното Околовръстно шосе.

Микробусът, превозващ нелегални мигранти, е бил преследван от полицията от тунела "Траянови врата" до мястото на инцидента. Други двама полицаи са леко ранени. Шофьорът на микробуса е с богато криминално досие и без шофьорска книжка.

Полицай е тежко ранен след катастрофа с автомобил с мигранти край София

Пострадалият полицай е 51-годишен и е шофирал патрулния автомобил. В болница "Света Анна" е опериран по спешност, има пряка опасност за живота му и следващите 24 часа ще бъде в медикаментозна кома. Инцидентът е на мястото, като полицейският автомобил е бил спрял извън платното за движение в готовност да реагира. Служителят е бил предупреден, че бусът с мигранти се преследва от друг полицейски патрул вече над 50 километра от изхода на тунел "Траянови врата" към столицата и е вероятно да тръгне по Околовръстния път.

Разследването работи по две версии: едната - че шофьорът е изпуснал управлението поради неопитност. Втората, обаче, която за момента е и основна, че той умишлено е насочил буса към полицейския патрул, който е бил встрани от пътя на безопасно място.

Микробусът с мигрантите, които твърдят, че са от Сирия е тръгнал от района на българо-турската граница късно през нощта към София. Пътувал е по магистрала "Тракия".

"Преследван е един микробус, който не се е подчинил на сигнал на Траянови врата в следствие на преследването е ударен наш бус, който е чакал да се включи в преследването", обясни Калоян Милтенов, директор на СДВР.

Започва гонка по магистралата.

"Това, което е по първоначална информация, е че се е движи по магистрала "Тракия" с много висока скорост, вероятно с много висока скорост и излиза от магистралата", каза Иво Илиев, зам. градски прокурор на София.

Огромни задръствания тази сутрин в София заради инцидента с мигранти

Патрулът, преследващ буса с мигранти, е поискал подкрепление от свои колеги. Полицейски патрул е разположен на едно от островчетата край платното за движение на входа на София в готовност да спре преследвания бус. Преди удара в полицейския автомобил няма следи от спирачен път, но по асфалта се вижда ясно как са се влачили двете коли след удара.

"Разпитват се мигрантите, разпитват се лица, настанени в болница, търсят се преводачи от сирийски. Проверява се откъде са минали, след което ще има подробности. 12 са според нас мигрантите. Безспорен факт е обаче, че отново има пострадали полицаи", коментира Илияна Кирилова, градски прокурор на София.

Пострадалите полицаи са трима. Шофьорът на полицейския автомобил е с опасност за живота и опериран по спешност в Окръжна болница. Той е с тежка черепно-мозъчна травма с голям хематом, който е премахнат по време на продължилата няколко часа операция.

"В момента се настанява в реанимация, където в следващите поне 24 часа ще бъде в медикаментозна кома с цялото необходимо лечение, за да се даде възможност на сериозно травмирания мозък да има възможност за възстановяване", обясни д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Анна".

Пострадалият при гонката с мигранти полицай е в медикаментозна кома

Другите участници в катастрофата са с по-леки наранявания, без опасност за живота. След поредния инцидент с полицаи главният комисар на МВР Петър Тодоров и неговият заместник - Станимир Станев, обявиха, че подават оставки. И призоваха за завишаване на наказанията за такива престъпления.

"Всеки ден наши колеги с телата си и с живота и здравето си възпират мигрантската вълна. Крайно време е за законодателни решения, които да покажат защита на нашите полицаи, които са на пътя, и спират с риск за живота си мигрантите", заяви Петър Тодоров, главен комисар на МВР в оставка.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът му подават оставки

От 2500 присъди за нелегален трафик на мигранти за последните две години у нас, едва 158 са ефективни, напомни още Тодоров.

Шофьорът Найден е задържан. Предстои да му бъдат повдигнати две обвинения - едното за катастрофата, а другото - за каналджийство. Според наши източници той няма шофьорска книжка, но пък има криминално досие, което е от забележителните 50 страници и покрива съставите на почти целия Наказателен кодекс. Тук идва естественият въпрос, който засега няма отговор - защо при такова дебело криминално досие този човек е на свобода.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победно начало за Симон-Антони Иванов на турнир по тенис в Ираклион
Победно начало за Симон-Антони Иванов на турнир по тенис в Ираклион
Дания – Тунис 0:0
Дания – Тунис 0:0