Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Тристранният съвет не постигна съгласие за пенсиите и майчинските

от БНТ , Източник: БГНЕС
13:38, 22.11.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие по отношение на законопроектите за обезщетенията за майчинство и преизчисляването на пенсиите, предложени от Корнелия Нинова и група народни представители от БСП.

Тристранният съвет се събира на извънредно заседание

Становището на Министерството на труда и социалната политика не подкрепя предложението, защото ще се получи така, че тези, които са работили на минимална работна заплата, с това обезщетение ще получат повече от трудещите се. От гледна точка на това, което в България имаме като обществено осигуряване по отношение на майчинството, страната ни, според заместник-министъра на труда и социалната политика Емил Мингов, е направила твърде много, отколкото други държави. Според него това не способства за запазване на майките на работните места и това е отчетено в много западни законодателства, посочи той и становището на социалното министерство е, че принципът при определяне на обезщетението следва да се запази.

От Министерството на финансите също не подкрепят предложения законопроект, като мотивите им съвпадат с тези на Министерството на труда и социалната политика. От Националния статистически институт посочиха, че допълнителните средства ще бъдат в размер на 82 милиона лева.

Георги Гьоков от "БСП за България" посочи, че няма политически въпроси, които да не търсят решение.

"Всички хора се стичат в София за по-голяма работна заплата, в същото време в София няма детски градини и ясли. Всички говорим за демография, ама само говорим. Някой може ли да ми каже една мярка, предприета в България през последните 10 години, която да е реална в подкрепа на демографията", каза той.

Тристранният съвет не одобри и законопроекта, свързан с промени в Кодекса за социално осигуряване, внесен от Мустафа Карадайъ и група народни представители от ДПС, който предвижда редовната наборна военна служба да се зачита за действителен стаж.

Служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров заяви, че МТСП не поддържа законопроекта. Според Министерството на финансите вносителят на законопроекта не е направил оценка колко ще струва той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След 50-километрова гонка с мигранти и катастрофа: Полицай е в критично състояние (видео)
След 50-километрова гонка с мигранти и катастрофа: Полицай е в критично състояние (видео)
Откриха корозирала граната в квартал "Дружба"
Откриха корозирала граната в квартал "Дружба"