НОВИНИ

Надежда Йорданова, ДБ: Общите теми с ГЕРБ не могат да заметат големите разлики между нас

bnt avatar logo
от БНТ
08:29, 22.11.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Общите теми между ГЕРБ и "Демократична България" не могат да заметат големите разлики между двете формации - върховенството на закона и корупционните практики. Без решение на този въпрос няма как да се продължим напред. Това заяви в "Денят започва" Надежда Йорданова, заместник-председател на парламентарната група на "Демократична България".

Тя отново потвърди, че формацията няма да подкрепи първия мандат с правителство, предложено от ГЕРБ.

"Поведението на ГЕРБ показа, че нищо старо не е забравено, а нищо ново не е научено. Видяхме лошите практики от 44-ото Народно събрание в много по-кондензиран вид. Буди недоумение, че ГЕРБ като първи мандатоносител и към настоящия момент не казват каква формула ще предложат – от кого биха очаквали подкрепа, как ще действат.

Първото, което обединява евроатлантическите партньори и страните в ЕС, е върховенството на правото, а ГЕРБ все още отказват да приемат този проблем. Дори на срещата преди дни няколко пъти поставихме въпроса с конституционната реформа и правомощията на главния прокурор, но те подминаха темата с мълчание. Това мълчание е доста оглушително и не може да не ни притесни", заяви Йорданова.

Надежда Йорданова не отговори конкретно дали "Демократична България" би разговаряла с БСП при втория мандат на "Продължаваме Промяната".

"Предстои колегите от ПП да предложат формулата за разговори за втория мандат. Ние ще се включим. Вторият мандат ще отиде в ПП и те ще предложат формата на разговори, така че този въпрос е към тях", заяви тя.

Йорданова изтъкна, че по време на 18-часовото заседание на правната комисия, на което беше разгледан проектът за промени в Изборния кодекс, БСП са допуснали ГЕРБ да променят целия им законопроект, като накрая социалистите са подкрепили предложенията на ГЕРБ, а не своите собствени.

"Дали това е въпрос на предварителна уговорка или последващи преговори не знам, но фактите са, че в правна комисия БСП поддържаха предложенията на ГЕРБ, а не своите", коментира тя.

"Демократична България" ще настоява обсъждането на промените в Изборния кодекс трябва да започне отначало.

Според Надежда Йорданова по-острият тон между президента Румен Радев и "Демократична България" на консултациите вчера отразява разликата в позициите по въпроса с войната в Украйна, което не е новина. Затова Йорданова призова "да не драматизираме" публичната обмяна на мнения.

Според нея формирането на мнозинство в Народното събрание по темата за военната помощ за Украйна показва ясен знак към служебното правителство и го окуражава да премине към конкретни действия.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младите ни таланти на лагер с джудисти от над 20 държави
Младите ни таланти на лагер с джудисти от над 20 държави
Инспектор Иво Бешков: Близките на Сашко се стремят да го впишат в нашето общество
Инспектор Иво Бешков: Близките на Сашко се стремят да го впишат в нашето общество