НОВИНИ

Кой е мъжът без крака, който развълнува публиката на откриването на Световното?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:00, 22.11.2022
6054
Чете се за: 01:57 мин.
Близък изток
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Вече два дни светът е футбол. Един млад мъж обаче превърна футболното първенството в истински "спектакъл на толерантността". Страдащият от рядка болест Ганим ал Муфта подели сцената на откриването с холивудския актьор Морган Фрийман, за да отправи призив за единство.

Ганим ал Муфта е на 20 години. Той отдавна е известен в Катар, но вече е звезда в целия свят. Има милиони последователи в социалните мрежи. Спечелил ги е с душата и със сърцето си.

Ганим страда от изключително рядък синдром - каудална регресия, който е оставил долната част на тялото му неразвита. Съдба, която той приел като житейско предизвикателство. Подкрепян от родителите си, Ганим не позволил болестта да се добере до душата му. Подигравките в детството му го направили по-силен и го научили да доказва, че ограниченията са само в човешкото съзнание.

Младият мъж обича екстремните спортове - гмурка се перфектно, кара скейтборд и тренира скално катерене. Извън спорта - изучава политически науки. Постиженията и трудностите си в живота споделя в социалните мрежи. Превърнал се е в духовен водач за много от последователите си. Признание, което го отведе до сцената с Морган Фрийман.

"Но сега светът изглежда по-отдалечен и по-разделен. Как могат да се съберат толкова много страни, езици и култури, ако се приема само една гледна точка", попита Морган Фрийман младия мъж.

В откриване на красотата в различията - е отговорът на Ганим, който не спира да мечтае. Следващата му цел е да стане параолимпиец.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младен Кръстаич ще присъства на мача Сърбия - Бразилия на Мондиала в Катар
Младен Кръстаич ще присъства на мача Сърбия - Бразилия на Мондиала в Катар
Аржентина - Саудитска Арабия 1:2
Аржентина - Саудитска Арабия 1:2