НОВИНИ

Рашидов кани у нас председателите на парламентите на страните, които са против членството ни в Шенген

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:44, 22.11.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов кани на среща в България следващата седмица колегите си председатели на парламенти от Австрия и Нидерландия - страните, които са против членството ни в Шенген. Покана ще бъде отправена и към председателите на парламентите на Хърватия и Румъния.

Рашидов съобщи това в Страсбург, където се срещна с колегата си от Хърватия и участва в тържествената церемония по случай 70-ата годишнина на Европейския парламент.

След срещата с хърватския си колега Вежди Рашидов коментира, че българите, румънците и хърватите заслужават да станат част от Шенген, а не да стоят като "сирачета настрани". Подкрепа за приемането ни изрази по-рано и председателят на Европарламента Роберта Мецола.

"Именно затова казвам, че би било хубаво нашите парламенти да седнем много бързо на една среща - сега ще се договорим по телефона как точно ще стане това, за да може да повлияем всички ние на нашите правителство, за да може нещата да не бъдат повече така. Времето е късо.

-БНТ: Искате среща следващата седмица?

Да, и поисках да е и в България, нека бъдем домакини на една такава инициатива", каза Рашидов.

Европейската комисия съобщи, че Румъния също е изпълнила критериите за спиране на докладите на Механизма за сътрудничество и проверка. Същата оценка България получи през 2019 г., но окончателното решение за премахването на Механизма, както и решението за Шенген, трябва да бъде взето от държавите-членки.

Европейската комисия спира докладите за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка

Една от причините Нидерландия да е против членството ни в Шенген е именно наличието на този доклад. Високопоставен представител на Европейската комисия коментира днес, че българските власти са поели ангажимент в следващите шест месеца да отговорят на основаната критика към страната ни и да приемат закон за отговорността на главния прокурор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аржентина - Саудитска Арабия 1:2
Аржентина - Саудитска Арабия 1:2
Илън Мъск се впечатли от кадър на Белоградчишките скали
Илън Мъск се впечатли от кадър на Белоградчишките скали