НОВИНИ

Европейската комисия спира докладите за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:32, 22.11.2022
Чете се за: 02:15 мин.
По света
европейската комисия готви кризисен енергиен план следващия отоплителен сезон
Слушай новината

Европейската комисия заяви днес, че Румъния е изпълнила задоволително показателите по Механизма за сътрудничество и проверка и наблюдението през този инструмент може да бъде прекратено.

През 2019 година България получи същата оценка за спиране на докладите по Механизма за сътрудничество и проверка. Окончателните решения за премахване на Механизма обаче трябва да бъдат взети от държавите членки. За България все още няма такова решение.

Последният доклад за Румъния идва преди важното за двете държави гласуване на 8 декември за приемането им в Шенген. Един от аргументите на Нидерландия, която е против приемането на Румъния и България в Шенген, е именно наличието на допълнително наблюдение върху двете страни чрез Механизма за сътрудничество и проверка.

Високопоставен представител на Еврокомисията коментира днес, че по отношение на България няма промяна в позицията на институцията от 2019 година насам. Той съобщи, че българските власти са поели ангажимент да приемат закон за отговорността на главния прокурор в следващите шест месеца. Това е една от основните критики към страната ни както от страна на Брюксел, така и от Венецианската комисия.

Дори и да бъде окончателно премахнат Механизмът за сътрудничество и проверка, България и Румъния ще продължат да бъдат обект на наблюдение в рамките на годишния доклад за върховенството на закона, който Еврокомисията изготвя за всяка една страна от ЕС.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше създаден през 2007 г. при приемането на България и Румъния в ЕС, за да отговори на притесненията на голяма част от останалите държави членки, свързани с борбата с корупцията, организираната престъпност и укрепването на съдебната система в двете страни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дрогиран молдовец дрифтирал на паркинг на автокъща в Бургас, служителите го задържали
Дрогиран молдовец дрифтирал на паркинг на автокъща в Бургас, служителите го задържали
Фалстарт за Аржентина на Мондиала в Катар
Фалстарт за Аржентина на Мондиала в Катар