НОВИНИ

Михаил Миков: Гонките трябва да спрат, нужна е смяна на тактиката

bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 23.11.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Очевидно има допуснати грешки в действията на полицията при вчерашната гонка с мигранти, при която пострада тежко полицай. Това заяви в "Денят започва" Валери Йорданов, бивш директор на СДВР.

"Очевидните грешки са по отношение на провеждането на заградителни мероприятия, тъй като реално погледнато няма такива след като има такава катастрофа. Познавам пострадалия, той е добър професионалист.", каза Йорданов.

По думите му полицейските патрулни автомобили в България не са технически пригодени за преследване.

В студиото на "Денят започва" бившият вътрешен министър Михаил Миков призова да се смени тактиката с преследването на нелегалните мигранти.

"Трябва да се смени тактиката – без гонки! Има дронове, има проследяване, има външно наблюдение - това трябва да се приложи и да се хващат мигрантите на изхода на България. Иначе, тези гонки само по телевизията ще ги дават. Нищо няма да се промени", каза той.

Според Михаил Миков подадените оставки от главния секретар и заместникът му няма да доведат до решение на проблемите.

"Оставките са малко да се отпуши напрежението, не усещам разбиране на проблема. Случаите продължават. Престъпността по принцип е нагла. Потокът пари в миграцията е огромен. Там отива най-подготвеният криминален контингент. Това са хора, които не мислят колко години ще получат. Мислят, че няма да бъдат заловени и държавата трябва да е готова за такова поведение", изтъкна той.

Валери Йорданов и Михаил Миков са единодушни, че наказанията за трафик на мигранти у нас не са малки - от 10 до 20 години затвор. Според тях проблемът не е в законодателството, а в съдебната практика, тъй като често заловените получават минимални присъди.

И двамата са категорични, че дискриминацията с недопускането на България в Шенген задълбочава още повече проблема с овладяването на мигрантския натиск.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от „Денят започва“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията преследва кола по АМ "Тракия"
Полицията преследва кола по АМ "Тракия"
Експлозии в Йерусалим - един е загинал, над 20 души са ранени
Експлозии в Йерусалим - един е загинал, над 20 души са ранени