НОВИНИ

С висока обществена опасност: Георги Семерджиев ще отговаря пред съда за 5 престъпления

В катастрофа на бул. "Черни връх" на 5 юли загинаха две млади жени

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 23.11.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Георги Семерджиев, който помете две млади жени с автомобила си при катастрофата на бул. "Черни връх" през юли тази година, ще отговаря пред съда по обвинения за 5 престъпления.

Това обявиха от Софийска градска прокуратура на пресконференция, на която представиха подробности за внесения обвинителен акт.

От прокуратурата са квалифицирали деянието на Георги Семерджиев като деяние с изключително висока обществена опасност по смисъла на закона.

Обвинителният акт срещу Георги Семерджиев е внесен в съда

По-малко от месец преди жестоката катастрофа Семерджиев е заловен да шофира под въздействието на амфетамин и метаафметамин, но е избягал от полицейския патрул като е оставил документите си в служителите на реда. Въз основа на това му е написан акт, отнета му е шофьорската книжка, а колата му е спряна от движение.

За да избегне наказанието, Семерджиев е подменил регистрационните си табели с фалшиви немски номера. Снабдил се е и с фалшива шофьорска книжка, на която пише, че е издадена в Швейцария.

При фаталното произшествие на 5 юли Семерджиев управлява автомобила по бул. "Черни връх" с 116 км/ч повече от ограничението от 50 км/ч. Установено е, че в този момент той отново е бил под въздействието на метаамфетамин.

От задържането си до момента Георги Семерджиев не е изразил съжаление за стореното.

Семерджиев ще отговаря пред съда за причиняване на смърт по непредпазливост след употреба на метаамфетамин и без необходимата правоспособност за управление. Той е обвинен и за това, че е шофирал с неистинска шофьорска книжка и фалшиви регистрационни номера. След произшествието в джипа му е открит и 0,65 грама метаамфетамин, за което също е повдигнато обвинение, заяви един от наблюдаващите прокурори - Чавдар Железчев.

Предвиденото наказание е от 5 до 20 години затвор.

Разпределителното дело е насрочено за 29 ноември.

Говорителят на СГП Десислава Петрова обясни, че обвинението за причиняване на смърт е "по непредпазливост" заради техническите специфики на катастрофата, които са съобразени с формалната законова процедура. Всички обстоятелства около престъплението позволяват деянието да се квалифицира като такова "с висока обществена опасност" и да се настоява за по-висока присъда пред съда.

"Случаят Семерджиев": Как се осигурява закрила или премълчаване?

Психиатричната експертиза показва, че Семерджиев е бил вменяем по време на катастрофата и може да носи наказателна отговорност. ДНК материал от скоростния лост, волана и предната лява врата съвпадат с този на Семерджиев и доказват, че той е управлявал автомобила, посочиха още от прокуратурата.

Още разкрития за "полицейския чадър": Георги Семерджиев два пъти е бягал след задържане

Паралелно с това НСлС е образувала разследване за полицейски чадър над Семерджиев. Следователите са поискали от МВР доклада на "Вътрешна сигурност" по този случай, обясни заместник-председателят на НСлС Ясен Тодоров. Разследването все още е в начален етап.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срути се таван на оживен подлез във Варна
Срути се таван на оживен подлез във Варна
18-годишен загина при катастрофа в Русе
18-годишен загина при катастрофа в Русе