НОВИНИ

БСП настоява още днес правната комисия да разгледа законопроекта срещу трафика на мигранти

bnt avatar logo
от БНТ
10:29, 23.11.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Законопроектът на "БСП за България", предвиждащ по-строги наказания за трафик на нелегални мигранти, да бъде разгледан още днес от правната комисия. За това настояха от парламентарната група на социалистите с декларация от парламентарната трибуна.

"И днес сме свидетели на гонка между полиция и мигранти. В последните дни живеем като в гангстерски филм – гонки, стрелби. Да припомня, че в Бургас загинаха двама полицаи. Един беше застрелян на границата. Вчера – един тежко ранен. Днес отново преследване между полиция и мигранти в центъра на държавата, не в пограничните райони. Хората в пограничните райони живеят в абсолютен страх и всички призовават институциите да вземат мерки. Искаме парламентът да поеме своята отговорност в решаването на този проблем. А тя е – да промени Наказателния кодекс и да завиши наказанията за такива, които превеждат мигранти, които способстват за тяхното придвижване на територията на страната", заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Тя допълни, че на 8 ноември ПГ на "БСП за България" е внесла законопроект, с който се повишава наказанието за лишаване от свобода на 20 години и глобите – многократно. Предвижда се още отнемане на цялото имущество.

"Без да се издават условни присъди, без да се търсят лесните начини за заобикаляне на закона и такива хора бързо да се отървават от правосъдие. В момента цари пълно безвластие и безнаказаност. Днес сме 23 ноември, минали са 15 дни от внасянето на този законопроект. Поставих въпроса на председателски съвет. Проверихме, днес има правна комисия. Отново този законопроект не е внесен в дневния ред на правна комисия. Това е абсурд. Всички излизаме тук, констатираме проблемите, тюхкаме се, вайкаме се колко е страшно и Народното събрание не предприема никакви мерки. При внесен законопроект - ясно разписан, съгласуван с институциите, които имат отношение и знаят как да се реши този проблем", заяви още Нинова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австралия е първият полуфиналист за "Купа Дейвис"
Австралия е първият полуфиналист за "Купа Дейвис"
Драгомир Драганов ще ръководи Славия-Лудогорец, обявиха назначенията и в мачовете за Купата
Драгомир Драганов ще ръководи Славия-Лудогорец, обявиха назначенията и в мачовете за Купата