НОВИНИ

"Случаят Семерджиев": Как се осигурява закрила или премълчаване?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
21:09, 30.10.2022
Чете се за: 17:00 мин.
След новините
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Мащабни рокади в МВР бяха оповестени в началото на седмицата - седем началници на районни управления в София бяха сменени. Поводът - проверки, които са установили, че не е осъществен необходимия контрол, с който да не се стига до случаи като този с Георги Семерджиев, помел с джипа си две момичета в София. Според експертите обаче през годините обвиняемият си е осигурил мрежа от контакти в службите, с които са си били взаимно полезни.

Той е млад, модерен, татуиран. Върти бизнес, кара скъпа кола, обича да натиска газта. Не признава авторитети, знае отлично, че социалната игра е важна не само в риалити форматите. Разбира и стойността на парите. Описание, на което вероятно отговаря Георги Семерджиев и другите хора, които сядат зад волана дрогирани и прегазват живота.

Часове, след като Георги Семерджиев прекърши живота на две момичета, започнаха шокиращите разкрития за прикрити от властите престъпления. От които многобройните му ненаказани нарушения на пътя бяха само върхът на айсберга. Защото те се оказаха един от симптомите на болест, която някои хора наричат корупция, други покровителство, а трети - просто приятелство. Първото име, на полицай, помагал на Семерджиев, което стана известно, беше на Симона Радева.

И данните за топли връзки продължиха да удрят шамар на всеки, който вярва в думи като справедливост и законност.

“Самият факт, че толкова много служители са съдействали под една или друга форма на едно лице, за мен говори ясно, че вероятно има и хора, които са останали скрити от фокуса на внимание, които са стояли зад тези приблизително 40 служители”, заяви Иван Демерджиев - служебен министър на вътрешните работи.

Кой обаче е Семерджиев? Защо млад мъж, който върти бизнес с автомивка, има нужда от съдействие на 40 полицейски служители? Едва ли е заради страстта му към високите скорости.

“През годините е играл ролята на муле, на посредник, на изпълнител на различни поръчки от страна на организираната престъпност, по-точно свързани с наркотрафик и наркоразпространение и струва ми се, че вече ще излезе наяве най-накрая, че в някакъв момент е започнал да си сътрудничи със службите, което само по себе си представлява вид чадър върху него”, коментира Иван Савов - криминален експерт.

“Има зад това лице история и тя не е тази, която ни се предоставя от официалните полицейски сводки. Според мен той е лице от средно ниво от престъпността, но факт, че си е изградил една мрежа, която да го покровителства от страна на полицията говори, че все пак той разполага с някакви възможности и от нуждата да бъде покровителстван на различни нива”, заяви Йово Николов - журналист.

“Как би могло човек като Семерджиев да се сдобие с познанства и приятели? Не само автомивката, той преди това е имал и други бизнеси и виждате служители на МВР - карат колите си не само пийнали, но и употребявали дрога, тази дрога от някъде се взима и вероятно Семерджиев е правил преди години такава услуга - давал им е естествено безплатно. Така че ето така се правят връзките. Тези хора, които се занимават с този бизнес са имам предвид наркотрафика, са много контактни, защото те така работят”, заяви Николай Радулов - бивш секретар на МВР.

Иван Савов - криминален експерт: "Най-малкото да дава информация кой с какво го ползва. Кой какво пренася, кой какво внася. Кой какво се готви да пласира, коя група къде владее пазара в момента и т.н. Приемете го като алтернативен вариант на официалната икономика на една страна. Това е тъмната икономика на страната и един такъв човек може спокойно да дава достатъчно информация на службите, които да се ориентират в обстановката и когато трябва да се намесват и когато могат, но за съжаление често пъти подобно сътрудничество прераства в нездраво".

Николай Радулов - бивш секретар на МВР: "Аз си мисля, че отначало започва със случайни контакти, свързани с конкретната дейност на този, който търси обезпечаване на някаква услуга, после покрай появилия се един човек се появява втори и трети, четвърти. Например един полицай отива в магазинче за гуми, купува си гуми, продавачът е много любезен. Продава им ги с някаква отстъпка, защото много обича полицията. След него идва неговия началник. За него отстъпката е още по-голяма, защото не само, че обича полицията, но и началниците на полицията. То е като една верига".

В началото на седмицата служебният вътрешен министър съобщи за смяната на началници на районни управления, но подчерта:

Иван Демерджиев - служебен министър на вътрешните работи: "Хората, които ще сменим, не са осъществявали чадър върху никого, но не са осъществявали и необходимия контрол, не са установили действия, които да не доведат до случай като този с Георги Семерджиев и като другия случай с катастрофата на Околовръстното".

Йово Николов - журналист: "Демерджиев много внимателно артикулира, че те не са сменени заради това, че са опъвали чадър, а сигурно има някакви други причини, но те не бяха ясно дефинирани и поради тази причина съмненията винаги остават. Те не са уволнени, те не са и отстранени, те са преместени, т.е. формално е, че не са създали условия за контрол над подчинените си, което е някакво бюрократично обяснение, но подозирам, че тези хора притежават доста информация, за да бъде Демерджиев толкова внимателен в изказа си, за да не ги обиди и да не ги настрои срещу себе си. Пак говори за тази лоялност, която е вътрешна в полицията".

Николай Радулов - бивш секретар на МВР: "В едно РУ се знае абсолютно всеки какво върши, знае кои са корумпираните, кои се хранят в съседните заведения без да плащат, но това е криворазбрана професионална омерта - знаят, но си мълчат. Т. е. няма начин началника на РУ да не е знаел какво правят неговите служители. Това е абсурд, ако не е знаел, той е абсолютно некадърен за тая работа и трябва да бъде пък за това нещо уволнен".

Да си осигурят спокойствие и покровителството на полицията е част от успешния престъпен бизнес. Подборът на служителите на реда на повърхността е строг, минава се през тежки изпити - и физически, и психологически. Решават се въпросници с много подводни камъни, маркери, които светват, когато кандидатът има склонност към корупционни практики или просто опитва да заблуди изпитващите.

Иван Савов - криминален експерт: "За съжаление, някой път изтичат въпросите предварително и на някой наш човек се дават да ги изучи примерно. Има и недобросъвестни служители, които подпомагат кандидати не безплатно, така че тези контролни въпроси, те дават възможност да се определи дали кандидатът е откровен и измежду тези групи със сигурност има такива с въпроси свързани с евентуална склонност дали лицето е склонно да бъде корумпирано".

И ако в миналото професията, която за много хора е призвание, е била привлекателна, днес определено не е така. А това води до занижаване на критериите не само за влизане в системата, но и за развитие. Нещо, което вероятно отговаря на въпроса как хора, склонни да помагат на рецидивисти или просто да си затварят очите влизат в нея.

Иван Савов - криминален експерт: "Тя е привлекателна за хора, които искат да не работят и да взимат държавна заплата, която дори да не ги устройва, да бъде нещо там, да знаят, че го взимат всеки месец. И точно такъв е профилът на хората, които кандидатстват. За съжаление, колкото и грубо да звучи, част от хората, които кандидатстват са неудачници, хора, които в други сфери не са успели и просто отиват там, защото знаят, че като влезе, много трудно могат да го изгонят. И общо взето топката се прехвърля към психолозите, върху служителите, които извършват подборната процедура на терен, които в буквалния смисъл на думата се хващат за главата".

Николай Радулов - бивш секретар на МВР: "Ниската летва е с цел да се запълнят пробойните, но аз си мисля, че не е правилен, защото това са хора с някакви физически дефекти и не могат да окажат съпротива на престъпник на улицата, не могат да го задържат, ако престъпникът хукне, не могат да го стигнат, защото са с наднормено тегло, наистина е проблем".

Иван Савов - криминален експерт: "Знаете ли, аз като експерт колко случаи съм имал от съда възложени. "Моля вещото лице да разчете какво пише в акта, който е написала Пътна полиция някъде на пътищата из България". Да разчета какво пише, какво са написали служителите. Можете ли да си представите?"

Йово Николов - журналист: "Има политически зависими, политически послушни, хора, които изпълняват политически поръчки, има послушни, има такива, които както се казва надолу газят, нагоре лазят, има послушни".

Иван Савов - криминален експерт: "Вие знаете ли, че през 1999 г., колкото и отдавна вече да е, когато аз кандидатствах за видим белег от операция или нараняване по ръка или крак, можеха да отстранят кандидат още по време на медицинското изследване. Да не говорим за рисунки, татуировки и прочее. Сега сме 2022 и няма проблем униформения служител да е татуиран като японски мафиот на ръкав. Сега ще ме нападнат някои и ще кажат това ли е най-важното? Ами униформения служител е символ на държавността. Вие как си представяте държавността? Като изрисуван като мутра служител в униформа или като човек, който ви всява респект?"

Николай Радулов - бивш секретар на МВР: "Публична тайна и то е известно от публикации, през 2010 Център за изследване на демокрацията направи едно изследване, по което бяха работили 2-3 години. Оказа се, че районите на наркоразпространение, повтарят районите на РУ и това трябва да ви говори нещо. Преди 2 - 3 години направиха контролно изследване да видят дали се е променило нещо и се оказа, че нищо не се е променило".

Иван Савов - криминален експерт: "До ден-днешен в определени структури се вкарват хора, които да изпълняват поръчки на външни организации, групировки и пр. Това за съжаление е нещо, което струва ми се трудно може да бъде избегнато".

И ако хора като приятелите на Семерджиев слагат петно върху цяла система, има и други, за които тази професия е призвание.

Йово Николов - журналист: "Имал съм доста много приятели, истински професионалисти полицаи, които много отдавна не са в системата, които бяха отвратени от това, което се случва и опитите им да я променят от вътре ги прекърши".

Иван Савов - криминален експерт: "Знаете ли колко е страшно и странно, ако ви кажа, че снайперист от СОБТ с 22 години стаж, чието име ще запазя, изключителен професионалист, карал курсове в САЩ, в европейски страни, пряко работил и познаващ дейността на специалните структури, които извършват тактически действия в тия държави, суперподготвен човек, просто го оставиха да си тръгне. С всичките знания, които има. Къде е тоя човек в момента, няма да ви кажа. Работи на частно".

След като имаме емблематичен случай на човек, осигурил си мрежа от полезни контакти в полицията, защо нямаме емблематичен случай на съден “полезен контакт”? И този въпрос е на фона на словестните престрелки между полиция и прокуратура, които често наблюдаваме чрез медиите.

Йово Николов - журналист: "Някакъв театър, който ни се разиграва. Т.е. един обвинява друг, трети, четвърти, МВР, прокуратурата си късат ризите, застават един срещу друг. Истината е, че реалните им действия не показват да има особена конфронтация. Целта е имитация на демокрация и имитация на правова държава, т.е. представят ни се някакви действия, за които ние да вярваме - ето, виждате има правосъдие, има конфронтация. Не, няма конфронтация. Както се казва на жаргон, те са си плюли в устата и един в друг".

Николай Радулов - бивш секретар на МВР: "Осъдени полицаи за престъпления има много малко. Дори когато случаят е толкова фрапантен е няма начин, натискът е толкова силен граждански, че го осъждат, той лежи няколко години, след което за добро поведение го освобождават".

Йово Николов - журналист: "През последните 30 години аз съм бил свидетел на множество акции, в които са залавяни група или смени от полицаи, катаджии, различни инцидентни ситуации като тази със Семерджиев, но до сега аз нямам в паметта си спомен за ефективно осъден полицай за корупция".

И разследването на покровителството върху Семерджиев, както и много други, вече се разминава зад удобния параван "води се разследване, не можем да изнасяме повече информация". Но в интерес на самата система, ако не на обществото е да не се замита повече нито една болезнена истина. Нищо не може да се прикрива толкова дълго. И когато взима невинни жертви, играта отдавна е загрубяла.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър Пазарджик не даде гейм на Дея спорт за първи успех във волейболния шампионат
Хебър Пазарджик не даде гейм на Дея спорт за първи успех във волейболния шампионат
Пирин Благоевград отбеляза 100-годишния си юбилей
Пирин Благоевград отбеляза 100-годишния си юбилей