НОВИНИ

При засилено полицейско присъствие и протест: Откриха македонския културен клуб в Благоевград (ОБЗОР)

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 30.10.2022
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Спорният македонски културен клуб, който носи името на поета Никола Вапцаров, беше официално открит днес в Благоевград. Центърът на града беше блокиран от полиция, за да не се стигне до сблъсъци и провокации. Инициативата не е свързана с правителството в Скопие.

От рано сутринта полиция и жандармерия следяха за противообществени прояви пред македонския културен клуб. Според инициаторите за създаването му той трябва да е мост на разбирателството между двата народа и недоумяваха защо в България реакциите срещу клуба са остри.

"Финансирането е от наши сънародници от Канада. Защо се казва Никола Вапцаров? Семейството не знам дали са съгласни и с това, че много улици се казват Никола Вапцаров. Вапцаров е публична личност и не би трябвало да има проблеми с това... Нашата цел в крайна сметка е да бъдем признати като малцинство. Тия, които твърдят, че македонската държава стои зад тоя клуб, не са прави. Ние нямаме никакви взаимодействия с Македонската държава", заяви Атанас Мазнев, инициатор за създаването на македонски културен клуб.

За да окаже подкрепа на клуба, в Благоевград пристигна и лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Пред клуба дойдоха и роднини на поета Никола Вапцаров, които не приемат, че клубът носи неговото име, защото поетът се е самоопределял като българин.

"Това е полицейския въпросник, който е бил, когато е бил арестуван и тук си е написал, майка българка, баща българин, той е българин, какво повече да коментираме..."

Племеникът на Вапцаров дори подари на Християн Мицкоски книга с ръкопис на поета.

Откриването на клуба премина под звуците на български патриотични песни, които звучаха от тонколона, разположена на улицата от симпатизанти на ВМРО. От организацията подредиха и изложба с ликовете на дейци на ВМРО.

"Никой няма нищо против, ако македонската държава, както виждате не казвам северномакедонската, казвам македонската, да дойде и поиска да си отвори официален клуб… и когато е държавен клубът и когато има взаимното уважение, а не провокация, тогава всичко е наред. Защо това е провокация днес, защо не сме съгласни с него, защото македонската държава сама си нанася щета, хората, които тук говорят и съдействат тук в гаража отзад са сепаратисти, те искат да отделят Пиринска Македония от България", заяви Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО.

След откриването на клуба домакините и гостите им от Северна Македония проведоха шествие до центъра на Благоевград. Положиха цветя пред паметника на Димитър Благоев, когото също определиха като македонец. Пожелаха да се поклонят и пред паметника на Гоце Делчев. Там обаче бяха посрещнати от симпатизанти на ВМРО.

След кратък диалог с един от лидерите на ВМРО Ангел Джамбазки, цветя бяха поставени на метри от паметника на Гоце Делчев.

От Македонския културен клуб положиха цветя и в двора на храма „Въведение Богородично“, където се намира мемориалът на Делчевия род и е погребан бащата на революционера. Заявиха и че предстои да бъдат открити клубове в още няколко града от Благоевградска област.

Автор: Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед удържа натиска на Уест Хям и се доближи само на точка от топ 4
Манчестър Юнайтед удържа натиска на Уест Хям и се доближи само на точка от топ 4
Трагедията в Сеул: Потвърдена е смъртта на 154 души (ОБЗОР)
Трагедията в Сеул: Потвърдена е смъртта на 154 души (ОБЗОР)