НОВИНИ

Остър недостиг на аптеки в Русенско

Хората, най-често пенсионери, са принудени да пътуват 100 км, за да си купят лекарства

bnt avatar logo
от БНТ
15:40, 30.10.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Остър недостиг на аптеки в селата в Русенска област. В една от общините няма нито една, а в други три са под минимума, според нуждите на населението. Хората, най-често пенсионери, са принудени да пътуват километри, за да си купят лекарства.

80% от аптеките в областта са в Русе, а в по-малките общини няма нито една. В село Иваново аптеката е затворила преди 10 години.

Здравната служба на село Иваново някога е била аптека. Имало е и стоматологичен кабинет. А сега само в четвъртък идва личният лекар. И хората са принудени да се запасяват.

Но не всичко може да се предвиди. Затова и самите фармацевти искат да бъде въведена регулация за откриването на аптеки.

За тези, които са по лекарско предписание често пъти животоспасяващи лекарства, знам случаи, в които хората пропътуват между 80 и 100 километра", заяви Пламен Филев, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Русе.

В момента се прави проучване по региони, за да може да бъде създадена Национална аптечна карта и да се въведат механизми, които да разпределят аптеките по-равномерно.

"Това може да се промени единствено с ограничаване на броя на обектите в големите населени места, в градовете, чрез Националната аптечна карта може да се формира максимум и по този начин да се гарантира и еднакъв достъп на гражданите до фармацевтични услуги", каза още Пламен Филев.

В същото време в Русенска област не достигат над 40 магистър-фармацевти и въпреки законовите разпоредби често в аптеките ни обслужват хора с по-ниска или без квалификация.

Автор: Даниела Василева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Инински: Момчетата показаха голямо израстване
Красимир Инински: Момчетата показаха голямо израстване
Венцеслав Стефанов: Има определени съдии, които са зависими
Венцеслав Стефанов: Има определени съдии, които са зависими