НОВИНИ

Откриха македонския културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
13:05, 30.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Откриха македонския културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград. На откриването присъства лидерът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, както и представители на президентската институция на страната.

Няма провокации и ескалация на напрежението, полицейското присъствие в района е засилено.

"Целта на идеята е да хвърлим мост между българския и македонския народ през границата, искаме да минаваме без митници в преносен смисъл. Имаме си програма. Финансирането на клуба е от наши сънародници от Канада. Много улици се казват Никола Вапцаров, той е публична личност и не би трябвало да има проблеми с това", заяви Атанас Мазнев, един от инициаторите за отварянето на частния клуб.

"Когато е държавен клубът и когато има взаимното уважение, а не провокация, тогава всичко е наред. Както виждате, ние днес идваме тук, слагаме изложба срещу културния клуб, в която изложба виждате дейци на организацията ВМРО. Аз много се надявам г-н Мицкоски да дойде да ги погледне хубаво, тъй като той е председател на организация, която носи сходно име, да огледа всички тези войводи, да се попита тези хора за какво са воювали, две трети от тях са родени и загинали в днешна Македония. Защо това е провокация днес и защо ние не сме съгласни с него, защото македонската държава сама си нанася щета. Хората, които тук говорят, съдействат и искат да направят това нещо - тук в гаража отзад са сепаратисти. Тези хора искат да отделят Пиринска Македония от България и това във всички случаи вреди и на нашите отношения и затова и посещението на г-н Мицкоски тук вреди на тези отношения", допълни евродепутатът Ангел Джамбазки.

Вижте още във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марселиньо: Всички в Бразилия знаят Лудогорец
Марселиньо: Всички в Бразилия знаят Лудогорец
Какво време ни очаква през първите дни на ноември?
Какво време ни очаква през първите дни на ноември?