НОВИНИ

Борисов: Политическите сили да поемат отговорност и да се разберат за приоритетите

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 30.10.2022
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Единственият начин да се състави правителство е контактни групи между парламентарните сили да постигнат съгласие, преди президентът да връчи първия мандат. Това коментира днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му политическите сили трябва да поемат отговорност и да се разберат помежду си за приоритетите и хоризонта на бъдещото правителство. Утре депутати на ГЕРБ ще внесат в Народното събрание законопроект, с който цената на бензина и дизела у нас да поевтинее с 1 лев. Борисов изрази надежда, че от всички партии ще подкрепят законопроекта и облекчението за гражданите ще стане факт след месец. Бившият премиер днес беше в Широка лъка, където присъства на откриването на реставрираното старо килийно училище.

От водещата политически сила в парламента са склонни на всякакви компромиси за съставяне на правителство, за да гарантират спокойствието на българите,. Според лидера на ГЕРБ единствено разговори между контактни групи биха дали положителен резултат, за да има кабинет.

"Предварително сядат и се разбират, ако ще има правителство. И тогава няма никакво значение, че няма да е с мандата на ГЕРБ, а ПП или на "Да, България", или на който и да е друг. Но кои ще бъдат министрите, кои точки. Кои закони веднага ще се направят? Какъв ще е животът на това правителство? Това е въпрос не на задкулисие, а на честна договорка. Затова хубаво е, че Радев даде време за да се проведат, ако се проведат такива разговори. Не стане ли по тоя начин, няма да стане нито с първия, нито с втория, нито с третия , нито с десетия", заяви Бойко Борисов.

Според него отделните формации могат да намерят помежду си обединителни теми, като тази за еврото и да поемат отговорност за управлението на страната.

"Хвърлят му на Радев през три месеца да прави правителство. Ми той не е учил за това, той е учил за президент. Неговите функции са президентски. И като ние не му даваме правителство, каквото може - това сглобява. И сега му възлагаме още задачи, щото ние не можем да се разберем. Направи им бюджет. Ама защо ще ти прави Радев бюджет? Ние за какво сме, за какво взимаме субсидии", заяви Борисов.

От ГЕРБ ще внесат утре проектозакон, който да доведе до чувствително поевтиняване на бензина за граждани и фирми.

"Потребителски погледнато цената на уралския нефт преди година и половина и сега е една и съща. Тогава обаче бензинът и дизелът струваха 2.30 лв., а сега струват 3.50 лв. Защо, ако цената на суровия петрол на уралския нефт е една и съща тогава и сега, сега плащаме с лев и 20 - 30 повече? Какво се случи февруари месец, откъде идва тази разлика, това левче", попита Делян Добрев, депутат от ГЕРБ.

Проектът на ГЕРБ предлага край на свръхпечалбите.

"Свръхпечалби, които се получават от руските компании, благодарение на дерогацията, която България е издействала в Брюксел и печелят огромни пари, включително и от вътрешния пазар. Щото надали някой му е приятно над 5 милиарда лева да отидат за 6 месеца в посока Руската федерация по време на война, а българите да си вадят по 3,70 лв. от джоба за бензин", заяви Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се надява ДБ и други политически сили да ги подкрепят. Прогнозите са, че до месец законът може да бъде приет. Така потребителите ще плащат с три милиарда и половина на година по-малко за гориво.

Автор: Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Граматиков: Много съм щастлив, защото това е медал, който спечелих след тежка травма
Георги Граматиков: Много съм щастлив, защото това е медал, който спечелих след тежка травма
Арсенал разби Нотингам у дома и се върна на върха във Висшата лига
Арсенал разби Нотингам у дома и се върна на върха във Висшата лига