НОВИНИ

"Мъжът с преместено сърце" - необикновената история на Здравко Димов

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:37, 30.10.2022
14130
Чете се за: 04:27 мин.
Общество
Слушай новината

Мъж живее втори живот след уникална операция - сърцето му било изместено вдясно вследствие на катастрофа. Днес пред нашата камера Здравко Димов се срещна за първи път с един от лекарите, спасили живота му. За срещата и за силата на духа - репортаж на Цанка Николова.

Кривата на щастието за Здравко Димов e като кардиограма с върхове и спадове, но без никакво място за отчаяние. След 15 октомври 2020 г. - денят, който преобръща живота му изцяло, младият мъж намира повече смисъл да живее, отколкото да се оплаква:

"Аз винаги съм бил такъв енергичен човек и това ми беше най-големият страх, че ще трябва да остана за известно време да кротувам, но майка ми така ми каза в началото: Само онзи човек, който беше, само онзи огън и жупел, който беше ти, само той ще ти помогне да излезеш от тази дупка".

"От началото си казвах не мога да тренирам, не мога да си готвя, защото готвенето също ми е голяма страст, не мога да готвя, не мога еди кво си, докато в един етап си казах: не, не трябва "не мога".

Днес екипът ни беше свидетел на истински сърдечна среща между Здравко и един от неговите спасители, които застанаха очи в очи за първи път след операцията.

Днес младият мъж не знае какво е да не можеш нещо. Той не спира да тренира, колкото и невъзможно да изглежда това с парализирана лява ръка, вследствие на катастрофата. Кара колело и кану-каяк, плува, ходи на фитнес, кара дори ски:

"Смея да твърдя, че някои неща ги правя по-добре и от хората, които са напълно здрави. Така че не знам - аз съм си горивото, което ме захранва. За период от 18 месеца имам около 14 операции, от които 12 са свързани с ръката. За да ми задвижат лявата ръката ми неутрализираха за няколко седмици и дясната и останах без две ръце, да кажем за месец. Тогава беше най-трудното. Сега като връщам лентата назад и си казвам, беше гадно, ама сега е по-добре и по-добре ще става занапред".

Здравко живее втори живот, благодарение на животоспасяваща операция. Екип от лекари в "Пирогов" оперират успешно сърцето му, което след тежка катастрофа, отляво се измества надясно.

"Рисковете от тази операция са да спре сърцето да се пълни с кръв и да настъпи сърдечна смърт", разказа Пламен Нейчев, началник отделение по анестезиология към КАИЛ в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

"Но тук имахме един млад мъж, много добре натрениран, той е и бодибилдър, освен че е военен пилот и това всъщност беше и важно условие да оцелее след операцията", каза Румен Филипов, гръден хирург.

Здравко води още една битка, която печели - преди няколко месеца е диагностициран с рак. И не спира да мечтае.

"Да застана на ръце някой ден и ще застана някой ден. Това ми е... звучи много лесно, но за мен това е нещо неизпълнимо за момента".

Затова ще продължи да калява волята си. Още следващата седмица започва да води тренировки по спининг. За да докаже и на себе си, и на другите, че кривата на щастието зависи от силата на духа на всеки от нас. И не върховете и спадовете са от значение, а желанието да продължиш да се бориш.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид не успя да победи Жирона у дома
Реал Мадрид не успя да победи Жирона у дома
Манчестър Юнайтед удържа натиска на Уест Хям и се доближи само на точка от топ 4
Манчестър Юнайтед удържа натиска на Уест Хям и се доближи само на точка от топ 4