НОВИНИ

Село Фукинг се спаси от подигравките - вече е с ново име

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:53, 17.12.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Любопитно
Слушай новината

Една огромна победа за едно малко австрийско село. Името му с години ставало повод както за подигравки, така и за кражби на табелите. Ето защо, местните хора настояли източникът на проблема да бъде изкоренен, за да могат най-накрая да живеят спокойно.

Това е село Фукинг. Намира се на около 30 км от Залцбург, близо до австрийско-германската граница. Има 32 къщи, 105-има жители и е истински магнит за туристи.

От 1 януари селото вече ще се казва Фугинг. Решението е на местните жители, които се уморили туристи да прииждат в иначе най-обикновеното селце. Причината - на немски името е съвсем тривиално и идва от първия благородник, който преди векове се заселил тук. Но не така стоят нещата за англоговорящите, за които думата звучи доста цинично.

Това, което най-много ядосвало местните, били честите кражби на табелите - общо 15 на брой. Всяка от тях струва по 300 евро и възстановяването им е за сметка на фукингчани.

Не им допадало и да попадат в снимките на безброй пътешественици, дошли да се присмеят на името на селото им.

Андреа Холцнер, кмет: Не е приятно някой да навлиза в личното ти пространство, да те снима без разрешение и да публикува снимките ти в социалните мрежи. Това премина границата.

Всъщност селцето добива популярност още след Втората световна война, когато американски и британски войници от военна база наблизо го откриват и намират името му за много забавно. През последните 20 години, обаче, благодарение на интернет, Фукинг, а скоро Фугинг, получава прекалено много нежелана слава, която хората тук се надяват скоро да отшуми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жребият размина Реал и Барселона за Суперкупата на Испания
Жребият размина Реал и Барселона за Суперкупата на Испания
Силен старт за Алберт Попов в Европейската купа
Силен старт за Алберт Попов в Европейската купа