НОВИНИ

СЕМ изслуша четирима от кандидатите за генерален директор на БНТ, утре изслушванията продължават

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:30, 27.06.2022
5384
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Започнаха публичните изслушванията в Съвета за електронни медии за генерален директор на БНТ.

СЕМ допусна до трети етап на обявената Процедура за избор на генерален директор на Българската национална телевизия – изслушване, всички кандидати, подали документи.

Изслушванията се провеждат в поредност, съгласно входящия номер на заявлението за участие в процедурата, подадено в Съвета:

Днес, 27 юни, се проведоха изслушванията на Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков и Василена Матакева. Утре, 28 юни, следва да бъдат изслушани, както следва:

10.30 ч. – 11.55 ч. - Емил Кошлуков
12.15 ч. – 13.40 ч. - Венелин Петков
14.15 ч. – 15.40 ч. - Красимир Ангелов
16.00 ч. – 17.25 ч. - Светлана Божилова

Правила за изслушване на кандидатите може да бъдат свалени тук

В концепцията си Сашо Диков се обяви за пълна ревизия на БНТ. Относно щатния състав на телевизията заяви, че би трябвало да се направи пълна дисекция на това кой какво прави в БНТ. Постави хората в центъра - като се даде възможност на всеки да работи и да се докаже.

"Смятам, че първото нещо, което трябва да бъде направено, е имиджът на БНТ. Гръбнакът трябва да бъде новини и публицистика. Не по цял ден публицистика, а по цял ден новини и публицистика. Това е належащо. Няма кой от другите кандидати да гарантира тази свобода и независимост. Ще бъде дадена възможност на всеки работещ в БНТ да работи и да покаже какво може. Що се касае до ключовите позиции - същото", заяви Сашо Диков.

Ирина Величкова се обяви за рестарт на БНТ. Тя би работила за развитие на човешкия ресурс, прозрачност на управленските решения. Смята, че трябва да се възстанови детска редакция, а БНТ 3 да стане специализиран канал с профил култура.

"Време е за рестарт. На първо място са професионалистите в БНТ. Основни приоритети - възстановяване мястото и ролята като обществена телевизия, развитие на човешките ресурси. Да се приемат и спазват програмни схеми, които да съответстват на съответния профил на програмата. Конкурсното начало при създаване на програми. Авторекламата трябва да стане основен фактор, осъвременяване на техниката. Инвестиране в квалификацията на журналистите и привличане на млади хора. Прозрачност на управленските намерения. Липсват оригинални детски програми. Трябва да има специализирана детско-образователна програма. Възстановяване на детска редакция. БНТ 3 - няма спортен канал. Има 8 - 10 канала на български език изцяло спортни, тоест няма смисъл от такъв канал. Тези права са скъпи. Перспективата е БНТ 3 да е специализиран канал с профил култура - кино и концерти. БНТ 4 да я направим за българите в чужбина", каза тя.

Величкова заяви още, че всеки директор е временен, непреходна е БНТ. БНТ е кауза.

Според Сашо Йовков обществената телевизия е недофинансирана, а добрата телевизия се прави с пари. Той предложи формула за финансиране, с която да се избегне зависимостта.

"Ние трябва наистина да поведем битка в този закон да е записано финансирането на обществените медии да е чрез процент от Брутния вътрешен продукт. Записано в закона това ще лиши политиците да оказват натиск върху управлението. Ще се отърси телевизията и от корпоративни интереси. Бих отишъл по-драстично. Бих отказал БНТ да излъчва реклами", каза Сашо Йовков.

Василена Матакева ще работи за това да има разследваща журналистика, детски пояс, предавания на социална тематика, жестомимичен превод във всички емисии новини. Постави акцент върху дигиталната трансформация.

"Приоритети пред БНТ - изграждане на стратегия, повишаване на инвестициите в хора, технологично обновление. Задачите: да се повиши квалификацията, повече медийни продукти за младите хора, за хората с увреждания", каза още Василена Матакева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът започва консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство
Президентът започва консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство
"Галъп": 50,5% не одобряват свалянето на правителството
"Галъп": 50,5% не одобряват свалянето на правителството