НОВИНИ

Сербезова иска санкции за доставчика на софтуер, неглижирал въвеждането на електронното направление

сербезова иска санкции доставчика софтуер неглижирал въвеждането електронното направление
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:52, 03.06.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Здравният министър проф. Асена Сербезова излезе с позиция относно въвеждането на електронното направление.

"От 1 юни, вече трети ден, е в ход издаването на електронните направления. Трети ден български граждани не могат да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания. Недопустимо е заради една фирма, доставчик на софтуер, която е неглижирала процеса по въвеждането на този вид електронна здравна услуга, потърпевши да са граждани и лекари", заявява здравният министър.

По думите ѝ 2 години доставчиците на софтуер са обучавани, за да са готови на 1 юни тази година да стартират модулите за електронно направление.

"Въпреки това "неразбрали" не липсват – може би, защото очакванията им са били Министерството на здравеопазването да отложи старта на електронното направление, което се е случвало нееднократно през годините – особено по отношение на електронното здравеопазване", допълва проф. Асена Сербезова.

"За мен, като министър на здравеопазването, фактът, че законодателят не е предвидил никакъв механизъм за санкции спрямо тези, които саботират процеса на електронизация, е неприемлив. Не може за толкова ключов елемент в нашата здравна система, какъвто са направленията за прегледи или изследвания, да се разчита единствено на добрата воля на частни субекти", подчертава проф. Асена Сербезова.

Системата за електронни направления изпрати мъж на преглед при гинеколог

Тя настоява да се намерят законови механизми, които да санкционират подобна безотговорност.

"Ще подкрепя всички съсловни организации и граждани, които ще потърсят правата си по съдебен път заради ограничения им през последните два дни достъп до здравеопазване – по причина "неразбрали" частни субекти. Най-късно в понеделник, 6 юни, очаквам от разработилите медицинския софтуер, който и към момента дава редица грешки при издаването на електронни направления, отговори за създалата се ситуация. На всички други, които подходиха отговорно, благодаря!", завършва позицията си здравният министър проф. Асена Сербезова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Надявам се антикризисните мерки да минат по-бързо през НС, за да не са закъснели
Румен Радев: Надявам се антикризисните мерки да минат по-бързо през НС, за да не са закъснели
Поп културата на показ: Изложба показва вещи на популярни личности
Поп културата на показ: Изложба показва вещи на популярни личности