НОВИНИ

Сербезова създаде работна група за проверка на стандартите в "Спешна помощ"

живо асена сербезова отговаря въпроси здравната комисия
bnt avatar logo
от БНТ
18:31, 02.02.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Здравният министър проф. Асена Сербезова създаде работна група, която в спешен порядък ще извърши преглед на действащия към момента медицински стандарт по специалност "Спешна медицина", с цел ефективното изпълнение на дейностите по оказване на спешна медицинска помощ, съобщават от здравното министерство.

Одит ще бъде извършен във всички спешни отделения на лечебните заведения, както и че ще бъде преразгледана нормативната уредба, касаеща обслужването на спешни пациенти.

След 30 изгубени минути пред спешния център: Жена почина във врачанска болница

Към настоящия момент изискванията за дейността и структурите, които оказват спешна медицинска помощ, са определени в Наредба № 3 от 6 октомври 2017 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Спешна медицина" и са задължителни.

Съгласно стандарта, организацията на дейността на спешните отделения се определя с медицинския стандарт, с правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на лечебното заведение, с правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на спешното отделение и с вътрешните правила за взаимодействие на останалите отделения в болницата (структурите от така наречения Спешен болничен комплекс) при обслужване на спешно болен пациент. Ръководителите на болниците, в които е разкрито спешно отделение, създават необходимата организация, ръководят, контролират и носят отговорност за осигуряването на диагностично-лечебната и консултативната дейност в отделението.

Компетентният орган за контрол върху дейността на лечебните заведения, на медицинските дейности и на качеството на медицинската помощ е Изпълнителна агенция „Медицински надзор". Проверки за съответствие с изискванията на медицинските стандарти извършват и регионалните здравни инспекции.

Цялото съобщение на здравното министерство вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално за БНТ: Говори човекът, намерил прегазеното момиче край Гоце Делчев
Специално за БНТ: Говори човекът, намерил прегазеното момиче край Гоце Делчев
МВР разследва "Булгаргаз", очакват се реални обвинения (Обзор)
МВР разследва "Булгаргаз", очакват се реални обвинения (Обзор)