НОВИНИ

Сериалът на БНТ "Порталът" е номиниран за културно събитие на годината

сериалът бнт пораталът номиниран културно събитие годината
bnt avatar logo
от БНТ
15:08, 25.11.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Още
Слушай новината

Сериалът на БНТ "Порталът" е единственият представител на филмовото изкуство сред номинираните за културното събитие на годината в класацията на сайта "Площад Славейков".

Въпреки сложната обстановка тази година беше белязана от забележителни събития на арт сцената, отбелязва екипът на „Площад Славейков“ в уводната си статия към номинациите за 2021 г. Тази година конкуренцията е особено сериозна, с най-голям брой номинирани събития в сравнение с предишните издания на класацията.

В продължение на месеците ноември и декември класацията е отворена за гласуване и в началото на следващата година ще бъдат обявени резултатите. Междинното класиране може да се следи на сайта в реално време, като още от старта на гласуването „Порталът“ е един от сериозните претенденти за първото място.

Сериалът, режисиран от Илиян Джевелеков и реализиран от компанията Мирамар филм, беше излъчен по БНТ в праймтайм през май и юни тази година. В продължение на шест епизода „Порталът“ ни пренесе в 1979 г., където децата играят с фунийки на улицата, „Златен Орфей“ е събитието на годината, а да застанеш на пътя на високопоставени партийци е смъртна опасност.

Сериалът спечели зрителите с приключенския сюжет, колоритните персонажи, автентична атмосфера, спойката между различни жанрове и безспорните си кинематографични качества.

В сериала видяхме любими български актьори и много нови лица. В главните роли са Велислав Павлов („Вездесъщият“) и младият Александър Кънев като двама пътешественици във времето, които разменят местата си в 1979 и 2019. Участват още Джулия Бочева, Стефания Кочева, Стефка Янорова, Свежен Младенов, Михаил Мутафов, Дарин Ангелов, Герасим Георгиев – Геро, Радена Вълканова, Мария Стефанова, Борис Луканов, Веселин Анчев, Даниел Цочев, Деси Моралес и много други.

В „Порталът“ е и последната филмова роля на незабравимата Татяна Лолова.

Сериалът беше високо оценен от критиците и заради безпристрастния поглед към миналото – без излишна носталгия и без отрицание. С всичко това сериалът на обществената медия заслужи статута си на културно събитие и се открои ярко в телевизионното пространство.

Не закъсня и международното признание – „Порталът“ е в топ 10 селекцията на Европейската организация на обществените телевизии и участва в състезателната програма на телевизионния фестивал „Сърцето на Европа“ в Полша.

За културно събитие на годината можете да гласувате тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Чочев: Чувствам се добре в ЦСКА 1948
Ивайло Чочев: Чувствам се добре в ЦСКА 1948
Улица в София ще носи името на Боян Петров
Улица в София ще носи името на Боян Петров