НОВИНИ

Серия А осъди поредния расистки скандал

серия осъди поредния расистки скандал
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:39, 05.04.2023
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Ръководството на Серия А осъди "всички случаи на расизъм" в италианския футбол, след като Ромелу Лукаку беше обиждан по време на полуфиналния мач за купата на Интер Милано срещу Ювентус, предаде АФП.

Лукаку вкара дузпа, която осигури на Интер равенство 1:1 в първия мач във вторник, но беше изгонен, след като получи втори жълт картон заради изразената от него радост пред феновете на Ювентус.

Белгийският нападател държеше пръст на устата си и нареждаше на привържениците да "млъкнат", но съобщенията за маймунски скандирания бяха потвърдени едва късно вчера от неговите представители Roc Nation, след като нито Интер, нито Юве споменаха за инцидента след мача.

"Серия А категорично осъжда всички случаи на расизъм и всякаква форма на дискриминация", се казва в изявление на италианската висша дивизия.

"Няколко души по трибуните не могат да съсипят футбола и не представляват всички фенове на стадиона... Клубовете от Серия А, както винаги са го правили, ще могат да открият отговорните лица и да им забранят доживотно да посещават техните терени", се казва още в изявлението.

Президентът на Roc Nation Sports International Майкъл Йормарк поиска извинение от Ювентус за "враждебните и отвратителни расистки обиди", които Лукаку получи от някои привърженици на домакините "преди, по време и след дузпата".

"Италианските власти трябва да използват тази възможност, за да се справят с расизма, а не да наказват жертвата на обидата", добави Йормарк.

Инцидентът е поредният случай на расизъм по италианските футболни стадиони и се случва в деня, в който Лацио получи условно наказание от един мач за затваряне на трибуните заради масовите антисемитски скандирания на техните привърженици по време на дербито на Рим миналия месец.

Съперникът на Лацио - Рома, също беше глобен с 8000 евро за това, че негови фенове са обиждали на расова основа треньора на Сампдория Деян Станкович.

Бившият полузащитник на Цървена звезда Белград, Лацио и Интер Милано - Станкович, беше подложен на скандирания, в които твърдите привърженици на домакините го наричаха "циганин", докато треньорът на Рома Жозе Моуриньо не ги помоли да спрат.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов срещу Роберто Карбайес Баена в последния мач на турнира в Маракеш днес
Димитър Кузманов срещу Роберто Карбайес Баена в последния мач на турнира в Маракеш днес
България иска да участва в процеса на промяна на Конституцията на Северна Македония
България иска да участва в процеса на промяна на Конституцията на Северна Македония