НОВИНИ

Серия експлозии в окупирания от руснаците Мелитопол

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:09, 11.03.2023
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

За серия експлозии в окупирания от руснаците Мелитопол съобщава кметът на града. Няма данни за причините, както и дали има жертви или ранени. Информацията не е коментирана от руска страна.

Москва съобщава за серия атаки в Херсонска област. Президентът Володимир Зеленски наложи санкции на стотици физически и юридически лица, свързани с Русия.

Указът на президента Зеленски засяга 120 физически и 287 юридически лица. Санкциите включват замразяване на активи, забрана на търговски операции, анулиране на лицензи. Срокът на действие на ограниченията е 50 години.

Зеленски съобщи, че след масираните руски ракетни атаки е възстановено електроподаването на повечето потребители от засегнатите райони.

Според експерти, цитирани от Би Би Си, опитите на Русия да сринат енергийната инфраструктура на Украйна не са постигнали желания ефект.

На фронта тежките сражения в Донбас продължават, като най-сложна остава ситуацията около Бахмут.

Петро е на 23 години. Вместо тренировъчни полети и последни лекции от обучението, Петро се оказва участник в реална война. От началото на руската инвазия лети с хеликоптер Ми-8. Сега участва в защитата на Бахмут.

"Най-трудната част е подготовката за мисията, да решиш как ще се действа по време на полета - от коя посока ще ходиш към мишената и ще стреляш, защото не знаеш какъв е релефът преди мисията, не можеш да си сигурен, че всичко ще мине гладко", заяви Петро, пилот.

Мисиите на старите хеликоптери са особено опасни, защото се лети на изключително ниска височина. Целта е руските сили да забележат летателните апарати възможно най-късно и да не се даде възможност да предупредят екипите на земята.

"След като запалиш двигателите страхът изчезва, обучен си за това. Вярваш в себе си и в екипажа си. Така че започваш полета без страх, като разчиташ само на уменията си и на това, което си научил през последните 5 години", допълни Петро.

Петро и останалите пилоти от формацията му летят всеки ден. Желание и кураж не им липсват. Мечтаят за по-нови хеликоптери. Мотивират желанието да видят Украйна свободна и разбира се - близките им.

"Опитвам се да не казвам на родителите си кога точно летя. Така или иначе, обикновено след седмица, те научават. Казвам им, че всичко ще бъде наред. Както и на приятелката ми - общуваме всеки ден, тя е сравнително спокойна. Напомням си да не я тревожа излишно", споделя още Петро.

Пилотите са благодарни на момчетата от пехотата, за които смятат, че рискът е по-голям, защото те са денонощно на позициите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на отворените врати в Народното събрание (СНИМКИ)
Ден на отворените врати в Народното събрание (СНИМКИ)
Циципас отпадна още на старта в Индиън Уелс, Медведев, Зверев и Рууд потеглиха с победи
Циципас отпадна още на старта в Индиън Уелс, Медведев, Зверев и Рууд потеглиха с победи